IstaknutoVijesti

Kuvajt daje 34 milijuna eura za dio koridora Vc

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potpisao je danas s predstavnikom Kuvajtskog fonda za razvoj Marwanon Al-Ghanemom ugovor o zajmu, a direktor Autocesta Federacije BiH Adnan Terzić projektni ugovor koji se odnosi na izgradnju autoceste na koridoru Vc na dionici Nemila – Donja Gračanica.

Bevanda je izjavio da je napravljen još jedan važan korak u izgradnji autocesta u BiH jer će potpisivanjem kreditnog sporazuma BiH i Kuvajtskog fonda za ekonomski razvoj biti omogućeno ulaganje oko 34 milijuna eura za projekt autoceste Nemila – Donja Gračanica.

Što se tiče uvjeta kredita, oni su povoljni i rok otplate je 20 godina, 15 godina plus pet godina grejs perioda, a kamatna stopa je dva posto godišnje.

Kuvajtski razvojni fond, kako je naglasio Bevanda, značajan je partner za BiH jer Kuvajt, kao prijateljska zemlja, već dugi niz godina podržava projekte u oblasti infrastrukture i drugih resora.

”Novcem koji će biti osiguran tim kreditnim sporazumom bit će financirana dionica autoceste od Nemile do Donje Gračanice u dužini od 17,7 kilometara, što je vrlo bitna cestovna komunikacija na koridoru Vc i financijski su je podržali i drugi kreditori. Ne treba ponavljati koliko su infrastrukturni projekti važni za razvoj gospodarstva u BiH i zapošljavanja”, istaknuo je Bevanda.

Predstavnik Kuvajtskog fonda za razvoj Al-Ghanemom je kazao da je potpisivanje tog sporazuma važan korak u razvoju uzajamne suradnje tog fonda i BiH. Kuvajtski fond, kako je dodao, pridaje poseban značaj ovom projektu budući da će doprinijeti unapređenju društvene i ekonomske situacije u BiH kroz poboljšanje prometne povezanosti BiH i srednje, odnosno istočne Europe i povećati efikasnost putne infrastrukture na dionici Nemila – Donja Grčanica.

Podsjetio je da je Kuvajtski fond prisutan u razvoju BiH od 1997. godine. Do danas je taj fond odobrio BiH pet kredita pod povoljnim uslovima, a njihov ukupan iznos je oko 124 milijuna američkih dolara.

Na taj način Fond je sudjelovao u financiranju razvojnih projekata u različitim sektorima, a također su odobrena i dva granta za tehničku pomoć čiji je ukupna iznos bio 1,2 milijuna američkih dolara.

Potpisivanje ugovora, kako je kazao direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić, još je jedan doprinos u realizaciji izgradnje autoputa na koridoru Vc.

”Kuvajtski fond, kao i OFID (OPEC Fond za međunarodni razvoj) i drugi fondovi koji su naslonjeni na OFID sudjeluju u realizaciji ovog europskog projekta koji je za BiH također od krucijalnog značaja. Nadamo se da se ovim kontribucija Kuvajtskog fonda za razvoj neće zaustaviti, obzirom da, po prirodi stvari, evropski projekt najviše financiraju europske banke, ali je jako bitno da za sufinanciranje pojedinih dionica imamo i ostale izvore kapitala”, dodao je Terzić.
Za ovu godinu su, kako je naveo, planirali i značajnije zaduženje kod domaćih komercijalnih banaka kako bi se smanjila izloženost prema europskim bankama.

Terzić je dodao kako se nada da će do sredine godine imati zaokružen taj projekt i da će domaće banke za realizaciju koridora dati oko 250 milijuna eura i financirati dionicu Mostar sjever – Mostar jug od 15 kilometara.

”Trenutno intenzivno radimo na 22 kilometra i na jugu i na dijelu oko Zenice. Također, u fazi smo dodjele tri lota u dužini od 21 kilometar, a završene su predkvalifikacije za još tri lota u dužini od gotovo 20 kilometara”, naveo je Terzić.

Odgovori