IstaknutoZanimljivo i poučno

Lonac vam je zagorio tako da ste ga poželjeli baciti? Nemojte!

Svakome se barem jednom dogodilo da mu je jelo do te mjere zagorjelo da ne samo da ste bacili njega, nego ste u očaju poželjeli baciti i lonac u kojem se kuhalo. Pogotovo je nezgodno kad s ostacima hrane zagori i ulje koje ostavlja tvrdokorne smeđe fleke. Tu ne pomaže ribanje spužvicom namočenom u obični deterdžent za suđe.

U mnogim slučajevima ne pomaže ni čelična spužva ni klasični kuhinjski odmašćivači. Ako tada niste iznervirano bacili lonac u smeće, sigurno stoji negdje skriven u dnu kredenca. Možda je sada trenutak da ga izvadite i iskušate neku od ovih metoda.

Lonac napunite vodom tako da prekrije sve tamne mrlje od zagoretine. Dodajte dvije žlice praška za bijelu odjeću i decilitar alkoholnog octa. Zakuhajte dok ne zavrije pa smanjite vatru i poklopite. Voda neka i dalje lagano ključa. Povremeno kuhačom blago zagrebite da vidite skida li se prljavština. Kad se počne skidati stavite na stranu pola sata. Prolijte vodu i sastružite ostatke spužvicom ili žičanom spužvom umočenom u deterdžent za posuđe.

Ako još niste do kraja zadovoljni rezultatom, stavite u lonac vodu, zagrijte je do ključanja i unutra ubacite dvije tablete za perilicu posuđa. Ostavite preko noći da se hladi. Ujutro bi se i najtvrdokornije mrlje trebale skinuti s lakoćom.

Odgovori