IstaknutoSport

Mandić pješačio sedam kilometara na trening, oduvijek je govorio da će biti najbolji na svijetu

Lijevo krilo David Mandić i golman Marin Šego otkriće su SP-a, a Željko Musa i Igor Karačić sad su već konstanta među “kaubojima”. Što im je zajedničko? Svi su iz Hercegovine i tamo su počeli…

Mirko Alilović i Denis Buntić godinama su bili u reprezentaciji Hrvatske, a danas dres “kockastih” nose izdanci ove škole Željko Musa i David Mandić. Za Izviđač je branio i Marin Šego, koji je karijeru počeo u petnaestak kilometara udaljenome Međugorju.

Bio je tu i Željko Musa, ali oni su u klub već došli kao gotovi igrač. U 40-ak kilometara udaljenome Mostaru i Zrinjskom počeli su Karačić i Marino Marić.

Čuvenu Izviđačevu rukometnu akademiju hvalio je aktualni izbornik Lino Červar, koji je u Ljubuškom često gostovao s Metalurgom i Zagrebom.

To je fantastično! Nigdje takvo nešto nisam vidio. U Ljubuškom se stvaraju igrači i to treba cijeniti. Svi drugi kupuju igrače, a vi ih stvarate! – izjavio je Lino Červar, prenosi 24sata.hr.

Osim rukometa, mladi igrači u Izviđačevoj akademiji nekad su imali predavanja iz povijesti, psihologije, engleskog jezika, novinarstva, odnosa s javnošću, političkih sustava…

Zbog nedostatka sponzora s tom praksom se prestalo, ali je ponovno pokušavaju vratiti.

Ovdje se ne stvaraju samo rukometaši. Ovdje se stvara kompletan čovjek. Izviđač ističem kao primjer uzornoga kluba punog entuzijasta. Danas nema puno entuzijasta, a bez toga nema vrhunskih rezultata – govorio je Červar, a jednog novog već je odveo, najprije u RK Zagreb, a potom i u reprezentaciju.

Riječ je o Davidu Mandiću, prvom hrvatskom krilu nakon Nikše Kaleba koji može igrati i na poziciji halfa u obrani.

Veliki je radnik, kažu nam u Ljubuškom, a Červar takve voli, pa je nakon jednog Mandićeva oštrijeg ulaska u igrača na treningu Zagreba rekao: “Gospon Mandić, sačuvajte to za utakmicu”.

David Mandić za rukomet je bio vrlo darovit. Vidjelo se to od početka, a bio je i uporan. Potpuno se posvetio rukometu, čak ponekad zapostavivši i školu. Po sedam kilometara nekad bi i pješice iz svog sela dolazio na treninge u Ljubuški. Bio je prvo krilo naše juniorske momčadi u finalu državnog prvenstva, a bio je mlađi čak tri godine od ostatka momčadi – govori nam Slaven Tomić, trener u Izviđačevoj rukometnoj školi koji je vodio i Davida.

Lino voli radnike, a David je taj. Lucidan je trener koji je i Štrleka protiv Makedonije ostavio na klupi i uvrstio mladića u igru – kazao nam je Tomić, a susjedi nam pričaju kako je David Mandić oduvijek govorio da će biti najbolji na svijetu.

Zagreb mu je sigurno samo usputna stanica jer je on igrač za Bundesligu – kaže Tomić.

Dnevnik.ba

Odgovori