IstaknutoSvijet

Masovan prosvjed u Venezueli, Trump priznaje šefa oporbe kao predsjednika

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako priznaje Juana Guaida kao privremenog predsjednika Venezuele, javlja BBC.

“Građani Venezuele su patili predugo pod ilegalnim režimom Madura. Danas sam službeno priznao predsjednika Nacionalne skupštine Venezuele, Juana Guaida, privremenim predsjednikom Venezuele”, poručio je Trump u Twitter objavi u kojoj je podijelio i objavu Mikea Pencea u kojoj SAD daje potporu vođi oporbe u Venezueli.

Deseci tisuća građana Venezuele izašli su na ulice prosvjedujući protiv predsjednika Nicolasa Madura.

Vođa oporbe

Juan Guaido, za kojeg Trump kaže da ga priznaje kao privremenog predsjednika, vođa je oporbe koji je i pozvao na prosvjede. On se danas u Caracasu proglasio vođom zemlje.

Podsjetimo, ranije ovog mjeseca je izbore u Venezueli dobio Nicolas Maduro, uslijed brojnih optužbi za namještanje izbora.

Aktivisti su poručili kako su u prosvjedima poginule četiri osobe.

Guaido je bio predsjednik Nacionalne skupštine

Juan Guaido predsjednik je Nacionalne skupštine, javlja CNN, a njega u novim prosvjedima protiv vlade Nicolasa Madura slijede tisuće prosvjednika.

Upravo je iz Nacionalne skupštine, koju kontrolira oporba, stigao poziv za prosvjede širom zemlje koji su počeli uslijed rastućih tenzija između Madura i SAD-a.

Juan Guaido je danas, kada je pred okupljenim sljedbenicima prisegao na dužnost predsjednika države, rekao kako je današnji dan početak nezaustavljivog pokreta za obnovom neovisnosti i demokracije u izmučenoj naciji.

Madura nazvao diktatorom i tiraninom

CNN javlja i kako je Guaido Madura nazvao diktatorom i tiraninom, a dodao je i kako shvaća posljedice do kojih može doći sada kada se proglasio predsjednikom i pozvao na nove izbore.

Prosvjedi protiv Madura počeli su na raznim lokacijama širom glavnog grada.

Kao odgovor, Maduro i njegovi pristaše su održali svoje prosvjede, ispred predsjedničke palače.

Pence poručio da je SAD uz narod Venezuele

Današnji prosvjedi održavaju se na značajan datum. Danas je naime 51. godišnjica vojnog i civilnog ustanka kojim je svrgnut diktator Marcos Perez Jimenez, javlja CNN.

CNN dodaje i kako će Trump reagirati ovisno o Madurovoj reakciji. Dodaju kako bi mu mogao nametnuti sankcije za izvoz nafte.

Danas je i američki potpredsjednik Mike Pence narodu Venezuele poslao poruku u kojoj je poručio da je SAD uz njih.

“Uz vas smo. Stojimo uz vas i stat ćemo uz vas dok se ne uspostavi i demokracija i dok ne povratite pravo dobiveno rođenjem – slobodu”, poručio im je Pence.

Pence je rekao i kako je Maduro diktator bez legitimnog prava na vlast, a Maduro je uzvratio kako će napraviti reviziju svih veza s SAD-om.

Odgovori