IstaknutoVijesti

Mektić ispitan u Tužiteljstvu: Imam informacije i vidio sam fotografije

”Rekao sam da imam informacije i da sam vidio određene fotografije gdje je unazad nekoliko mjeseci Mato Đaković vozi to vozilo. On kaže da je to vozilo uzeo od Bandića, jeste uzeo, jučer ga prepisao kad je sve to provaljeno. Ne smije u diplomatsko vozilo nitko sjesti osim ovlaštenog diplomate. Diplomatsko vozilo se na određen način tretira kao teritorija te zemlje. A vi date Mati Đakoviću da voza diplomatsko vozilo, pa može u njemu raditi šta hoće i kako hoće”, rekao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nakon što je ispitan u Tužiteljstvu BiH u slučaju hrvatskih obavještajaca, selefija i oružja.

Kako prenosi N1, Mektić je rekao kako potvrđuje da ima informacije da Hrvatska u Bosni i Hercegovini vrbuje vehabije.

”Zašto Tužiteljstvo nije reagiralo u ranijim slučajevima? Nije ovdje suština da se utvrdi što se stvarno događalo, suština je da se zaštite prijateljsko-rodbinske veze između pojedinih tužitelja i aktera ove priče. Da je Tužiteljstvo imalo namjeru, sudjelovalo bi u svakom slučaju. Ono sve što sam rekao, ja potvrđujem”, kazao je Mektić.

Kako je naveo, između ostalog, uloga obavještajne službe nije samo da prikuplja informacije i podatke već da preduhitri i spriječi svaki pokušaj da bilo koja strana obavještajna služba prodre u BiH u obavještajnom smislu.

”To je njena uloga, da to spriječi”, naveo je Mektić.

Govoreći o ispitivanju u Tužiteljstvu BiH, Mektić je naveo da se raspravljalo i o generalnom konzulu Hrvatske u Tuzli Ivanu Bandiću, kako i o novinaru Mati Đakoviću koji je vozio automobil diplomatskih tablica koje pripadaju hrvatskom konzulatu.

”Sigurnosni sektor nema povjerenja u ovo Tužiteljstvo i u ovog glavnog tužitelja. To moraju znati u VSTV-u, da to uzme i u obzir”, poručio je ministar sigurnosti BiH.

Naime, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet da bi bile utvrđene sve okolnosti i navodi izneseni u medijima o obavještajcima iz Hrvatske, koji su navodno vrbovali pripadnike selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

Sigurnosna agencija Hrvatske odbacila je te tvrdnje kao i Mektićev zamjenik Mijo Krešić te novinar Đaković.

Odgovori