IstaknutoSvijet

Milanović: Problemi između Hrvatske i Srbije su rješivi

Problemi između Hrvatske i Srbije su rješivi, uključujući rješavanje sudbine nestalih u ratu, izjavio je danas hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Milanović, koji je danas bio na inauguraciji novog crnogorskog predsjednika, razgovarao je kratko sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, također gostom na svečanosti u Podgorici, navodi Hina.

Novinarima je izjavio da su “kao i obično pričali premalo” i da nije on taj koji može operativno rješavati probleme između dvije zemlje.

“Ali po meni su rješivi. Jedan od problema su nestali, a ja ne mogu vjerovati da Srbija nema te podatke i ne mogu vjerovati da bi se nekoga iz njihove perspektive stavljalo u zaštitu po tom pitanju. Prošlo je 30 godina, ljudi su već i umrli, ako su opće ljudi, više neljudi”, rekao je Milanović.

“Svi smo mi dobro surađivali s Đukanovićem”

Dodao je da bi volio da suradnja s novim crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem bude kao i s njegovim prethodnikom Milom Đukanovićem.

“Ja sam dobro surađivao, ne samo ja već svi mi s Đukanovićem, ne bih bio nesretan da se to nastavi kad je vanjska politika u pitanju. U unutarnje stvari Crne Gore ne bih se miješao, osim na način da dam podršku Hrvatskoj građanskoj inicijativi (HGI) na ovim izborima”, rekao je Milanović misleći na stranku crnogorskih Hrvata.

Hrvatski predsjednik, koji se nakon inauguracije susreo s političkim predstavnicima Hrvata u Crnoj Gori, rekao je da su Hrvati zajednica koja je “uvijek bila za europsku i neovisnu Crnu Goru i mislim da je važno i korisno za Hrvate da podrže HGI“.

Rekao je i da su mu se politički predstavnici Hrvata požalili na nesigurnu poziciju kada je u pitanju izbor zastupnika u parlamentu.

”Hrvati su ovdje jedna od autohtonih zajednica i stalo nam je da se izbore mjesto u parlamentu Crne Gore, taj prag koji je kompliciran nije lako dosegnuti i zato im je potrebno jedinstvo”, rekao je Milanović.

Hrvati u Crnoj Gori čine oko jedan posto stanovništva i imaju povlašteni prag za ulazak u parlament od 0.35 posto važećih listića izašlih birača.

Hrvatska stranka bi u Crnoj Gori mogla dobit jedan mandat

HGI je od osnivanja bila koalicijski partner Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, a njegova nekadašnja predsjednica Marija Vučinović u nekoliko mandata ministrica bez portfelja u crnogorskoj vladi.

No, oči parlamentarnih izbora 2020. HGI preuzima Adrian Vuksanović, a Vučinović s nekolicinom pristaša osniva Hrvatsku reformsku stranku.

Te dvije stranke Hrvata zasebno su nastupile na izborima 2020. i zbog disperzije glasova nijedna nije uspjela prijeći izborni prag.

Očekuje se da će HGI, jedina hrvatska stranka koja izlazi na izbore, osvojiti jedan zastupnički mandat na izvanrednim izborima 11. lipnja.

Odgovori