IstaknutoVijesti

Moguće da pola milijuna umirovljenika u FBiH ne primi mirovinu idući mjesec

Ako Dom naroda Federalnog parlamenta hitno ne usvoji proračun za 2019. godinu i financijski plan Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, može se dogoditi da 416.500 umirovljenika neće dobiti novac za sljedeći mjesec!

Iako je najavljeno da će sjednica biti održana u četvrtak, nekoliko je delegata potvrdilo za Avaz.ba da poziv još nije zaprimljen. Odgovor ovog izaslanstva bio je alarmantan za najveće stanovništvo u FBiH. Ogorčeni su na vlast koja ih je dovela u ovakvo stanje.

Crni scenarij

Fadil Novalić, premijer FBiH, upozorio je jučer da nepoštivanje ključnih dokumenata dovodi u pitanje ne samo isplatu svih mirovina, nego i obećanje značajnog povećanja najnižih mirovina za 3,2%.

Novalić je podsjetio da je te dokumente Predstavnički dom usvojio 9. siječnja, ali da konačnu riječ treba dati Dom naroda.

Ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača kazao je da je za umirovljenike vrlo bitno da sjednica bude održana sutra kako bi se spriječilo da ne dođe do crnog scenarija.

Bez usvajanja proračuna i financijskog plana Zavoda može se ići samo na minimalno financiranje, ali, kako god, bez pravnog osnova pare nije moguće isplaćivati, to je kriminal, to svi znamo. A dođe li do minimalnog financiranje, ono ne može uključiti vanredno povećanje mirovina, samo može pomoći da ne dođe do zaustave isplate svih mirovina, i to jedno vrijeme, pojasnio je Drljača.

No, nije mogao reći kakvo je raspoloženje politike da sjednica zaista bude održana i da se usvoje važni dokumenti.

Vrlo je važno da sjednica bude održana u četvrtak i da u Domu imamo dovoljan broj ruku, da ne bude onih bolesnih i odsutnih, i da ove dvije točke prođu, ističe Drljača.

Prvi put

Direktor Saveznog zavoda za investicije Zijad Krnjić također je izrazio zabrinutost zbog nove situacije.

Nekonstituiranje vlasti nakon izbora dovodi nas u problematičnu situaciju. Ovakva situacija dešava nam se prvi put s financijskim planovima, ako se ima u vidu da je do sada odluka o privremenom financiranju nadomještala neusvajanje budžeta, kazao je Krnjić.

Mirovine se financiraju iz proračuna

Približno 20 milijuna proračuna svakog mjeseca dodjeljuje se za povlaštene mirovine, što je oko 268 milijuna KM godišnje. Ako nema financijskog plana, sve je u pitanju, kaže Drljača.

Odgovori