Muslimani obilježavaju Kurban-bajram, središnja svečanost održana u Sarajevu

Pripadnici islamske vjeroispovijesti u petak obilježavaju Kurban-bajram ili Hadžijski bajram, koji je jedan od dva najveća muslimanska praznika.

Kurban-bajram, koji dolazi dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog bajrama, traje četiri dana. Za ovaj blagdan posebno je to što se prinosi žrtva – kurban, a meso se dijeli obitelji, prijateljima i osobama slabijeg materijalnog stanja.

Središnja bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u BiH održana je u petak ujutro u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajram-namaz predvodio i hutbu održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Reisu-l-ulema je kazao da će u modernoj povijesti ovaj bajram ostati upamćen po tome što vjernici iz svih dijelova svijeta nisu mogli obići časna mjesta u Meki i Medini. Svijet se, kako je dodao, suočava s velikom kušnjom i izazovom, a virus je poharao mnoga društva i mnoge obitelji. Mnogo je onih koji su izgubili svoje najmilije. N,o i ovu kušnju, naglasio je Kavazović, možemo svladati kao i one prije, snažnim pouzdanjem u Alaha, jakom voljom, discipliniranošću, upornošću i borbom protiv nje.

Kurban-bajram se naziva i Hadžijski bajram jer muslimani iz cijelog svijeta odlaze u Mekku kako bi obavili jednu od pet temeljnih islamskih dužnosti – hadž.

Ove godine, Islamska zajednica Bosne i Hercegovine u posebnim uvjetima je dočekala bajram uslijed pogoršane epidemiološke situacije i sve većeg broja zaraženih koronavirusom.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je dao naputak svim tijelima i institucijama Islamske zajednice u BiH, a naputak poziva na revnosno poštivanje zapovijedi i preporuka nadležnih državnih tijela tijekom obavljanja bajramskih obreda i obilježavanja ovog blagdana.

Odgovori