IstaknutoVijesti

Na području SBŽ provedena opsežna akcija u borbi protiv suzbijanja droga, pretres i u Bistrici

Tijekom proteklog dana policijski službenici Uprave policije MUP-a Srednjobosanske županije proveli su opsežnu akciju na suzbijanju i sprečavanju kaznenih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, navodi se u priopćenju MUP-a SBŽ.

Naime, dana 08.01.2018. godine policijski službenici Sektora kriminalističke policije su na osnovu usmene naredbe Općinskog suda Travnik izvršili pretres vozila marke VW Cady, registarskih oznaka O06 T 812, koje koristi E.H. rođena 1994. godine iz Travnika. Prilikom pretresa vozila kao i navedene osobe pronađena je određena količina materije za koju se sumnja da je opojna droga Cannabis i Kokain.

Aktivnosti navedenih službenika nastavljene su u saradnji sa Jedinicom za specijalističku podršku MUP-a, kojom prilikom je na adresi Poturmahala, općina Travnik, na osnovu usmene naredbe Općinskog suda u Travniku izvršen pretres porodične kuće i pratećih objekata koje koristi M.S. rođen 1975. godine. Tijekom pretresa pronađena je određena količina materije za koju se sumnja da je opojna droga Cannabis.

Uspješnu akciju proveli su i policijski službenici PS Travnik, koji su poduzimajući mjere i radnje na rasvijetljavanju kaznenog djela krađe novca (dnevni pazar) iz ugostiteljskog objekta na Babanovcu – Vlašiću, došli do saznanja da su počinioci ovog djela A.S. rođen 1986.godine i Š.N. rođen 1999.godine, oba iz Zenice. Novac su po saznanjima koristili za kupovinu opojnih droga od D.S. rođen 1980. godine iz Travnika, kod kojeg je pronađena određena količina materije za koju se sumnja da je opojna droga Speed.

U okviru navedene opsežne akcije, policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PU Bugojno, PS Bugojno i PS Gornji Vakuf-Uskoplje su na osnovu Naredbe Općinskog suda Bugojno izvršili pretres obiteljske kuće u mjestu Bistrica, općina Gornji Vakuf – Uskoplje, koju koristi Z.S. rođen 1991. godine. Prilikom pretresa pronađena je praškasta materija za koju se sumnja da je opojna droga Speed.

U saradnji s nadležnim kantonalnim tužilaštvom, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“, slobode su lišene 4 osobe i protiv njih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

Navedene aktivnosti predstavljaju nastavak kontinuirane borbe protiv kaznenih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, koja ima za cilj suzbijanje i sprečavanje ove društveno opasne pojave.

MUP SBŽ

Odgovori