IstaknutoSvijet

Na samit o Ukrajini dolazi 90 država i organizacija

Rusija nije pozvana na samit koji će se održati u središnjoj Švicarskoj, no vlada je rekla u priopćenju da će sastanak težiti tome da “zajednički definira plan” o tome kako uključiti i Moskvu i Kijev u budući mirovni proces.

Švicarska je u siječnju pristala organizirati samit na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija te je pokušala prikupiti podršku za nj među zemljama koje imaju bolje odnose s Moskvom nego vodećim zapadnim silama.

Rusija: To je gubitak vremena

Rusija je odbacila samit kao gubitak vremena. Rusija nije pozvana, kaže Švicarska, zato što je naznačila da ne namjerava prisustvovati. Međutim Švicarska je također naglasila da Rusija mora biti dio mirovnog procesa.

Odsustvo Moskve je potaknulo njene moćne saveznike poput Kine da kažu da mirovni pregovori nemaju smisla ako ne sudjeluju Rusija i Ukrajina. To je smanjilo očekivanja o bilo kakvom većem napretku na pregovorima u Švicarskoj.

Samit će raspravljati o temama od šireg međunarodnog interesa, poput potrebe za nuklearnom i prehrambenom sigurnošću, slobodi plovidbe i humanitarnim pitanjima poput ratnih zarobljenika, rekao je švicarski šef diplomacije Ignazio Cassis.

Odgovori