Načelnik Bugojna zbog ‘štele’ osuđen na 12 mjeseci zatvora

Općinski sud u Bugojnu osudio je načelnika Hasana Ajkunića na 12 mjeseci zatvora, ali se kazna neće izvršiti ako u vremenu provjeravanja od četiri godine ne počini novo krivično djelo.

Proglašen je krivim da je kao službena osoba prekoračio granice svoje službene ovlasti i drugom pribavio korist te uskratio građanima pravo na slobodno zapošljavanje na području Federacije BiH.

Počinio je krivična djela “Zloupotreba položaja ili ovlasti” u stjecanju s krivičnim djelom “Povreda ravnopravnosti u zapošljavanju”, prenosi N1.

Ajkuniću se stavlja na teret da je od siječnja 2011. godine do siječnja 2016. godine kao načelnik općine Bugojno prekoračio granice svojih službenih ovlasti u postupku prijema namještenika i državnih službenika u radni odnos te je po svom nahođenju uskraćivanjem prava građanima na slobodu zapošljavanja pod jednakim uvjetima protivno odredbama Statuta Općine Bugojno, Zakonu o namještenicima i organima državne službe u FBiH kao i Zakonu o državnoj službi u FBiH vršio prijem u radni odnos bez provođenja procedure javnog oglašavanja i mimo Agencije za državnu službu FBiH.

Ajkunić je tako zasnovao radni odnos s 12 osoba, dok je suprotno odrebama Zakona o obligacijskim odnosima u periodu od 03. svibnja 2012. godine do 01. prosinca 2015. godine zaključio je 20 Ugovora o djelu s Ž. I. za obavljanje poslova potrebe mjesne zajednice Poriče za pružanje pomoći mještanima u organizaciji proljetne sjetve i stručne pomoći korisnicima poljoprivrednih poticaja na terenu.

Detalje presude proičitajte OVDJE.

Odgovori