IstaknutoSvijet

Najviše novih državljana Austrije dolazi iz BiH

Austrijski zavod za statistiku objavio je kako se broj novih državljana povećao u prošloj godini, a najviše novoupisanih osoba je iz Bosne i Hercegovine, kao što je bio slučaj i 2017. godine.
Novi austrijski državljani su 10,9 posto ili 1.033 iz BiH, na drugom mjestu su osobe iz Turske, a slijede ih Srbi, Kosovari i Rumunji, piše Klix.ba.

Najviše novih državljana bilježi Donja Austrija, a slijede regija Beča, Vorarlberga i Tirola. Među novim državljanima najviše je onih koji već šest godina žive tu, a stekli su pravo po rođenju, zatraživši azil ili zato jer su državljani Europske ekonomske zone.

Zbog sklapanja braka s državljanom Austrije državljanstvo je dobilo 735 osoba, na trećem mjestu su osobe koje su u Austriji duže od 15 godina, a na posljednjem izvanbračna djeca i djeca u dobi do 14 godina. Austrija od svih novoprimljenih u austrijsko državljanstvo zahtijeva da se odreknu prethodnog državljanstva.

U slučaju da zemlja prethodnog državljanstva ne predviđa automatski ispis iz knjige državljana, Austrija ostavlja razdoblje od dvije godine da se osoba odrekne prethodnog državljanstva kako bi formalno bio odobren upis u knjigu državljana. Koliko je Austrija popularna za novi život stanovnika Zapadnog Balkana potvrđuje i informacija da je Beč povodom Međunarodnog dana materinjeg jezika razvio jezičku aplikaciju na bosanskohercegovačkom, hrvatskom i srpskom jeziku.

Prema podacima Eurostata, Austrija je druga zemlja u koju emigirira najveći broj državljana BiH. Na prvom mjestu je i dalje Njemačka.

Procjenjuje se da je blizu 200.000 državljana BiH u Austriji.

Odgovori