IstaknutoSvijet

NASA: 2018. godina je bila četvrta najtoplija još od 1880. godine

Prošla godina, 2018., bila je četvrta od pet najtoplijih godina ikad zabilježenih, prema podacima američke Nacionalne administracije za oceane i atmosferu (NOAA) i NASA-e.

Kako javlja CNN, proteklih pet godina bile su najtoplije godine u zapisima mjerenja. NASA pak dodaje i kako su posljednje četiri godine bile za 1 stupanj Celzijusa toplije od prosjeka 19. stoljeća.

Podaci idu sve do 1880. godine

NOAA i NASA su danas raspravljale o globalnim temperaturama i klimi u zajedničkoj konferenciji za medije. Obje agencije imaju neovisne podatke koji datiraju sve do 1880. godine, a koji se bave temperaturama diljem svijeta. Ovi podaci trebali su biti objavljeni još ranije, ali to nije bilo moguće zbog blokade američke vlade kojom su bile pogođene i ove agencije.

CNN javlja da je osamnaest od najtoplijih devetnaest godina zabilježeno od 2001. godine naovamo.

“2018. je još jedna iznimno topla godina i uz dugoročni trend globalnog zatopljenja”, rekao je direktor NASA-inog instituta Goddard, Gavin Schmidt.

Prosječna globalna temperatura porasla je više od 1 stupnja Celzijusa od 1880. i početka mjerenja temperatura. S tim smo prešli gotovo dvije trećine opasnog limita od 1,5 stupnja Celzijusa mogućeg zatopljenja koji je postavljen Pariškim klimatskim sporazumom.

“Ovo zatopljenje je velikim dijelom izazvano povećanim imisijama CO2 u atmosferu ali i imisijama ostalih stakleničkih plinova koji su pušteni u atmosferu, a koji su rezultat ljudskog djelovanja”, dodao je Schmidt.

Polarne regije osjete najveće posljedice

Temperature i dalje najbrže rastu u polarnim regijama, gdje je 2018. zabilježeno alarmantno topljenje leda.

Godišnja količina leda na Arktiku i Antarktici je 2017. godine bila najmanja, a 2018. godine je bilo samo malo više leda. Promatranja se na tom području vrše od 1979. godine.

Prošle godine je zabilježeno i topljenje onoga za što se vjeruje da je najstariji led na Arktiku, sjeverno od Grenlanda. Znanstvenici su ranije predviđali da će se upravo ta ledena masa posljednja otopiti usred klimatskih promjena.

Schmidt je predstavljajući izvješće rekao kako se tope polarne ledene kape što znatno doprinosi povećanju razine mora.

Godina s najviše padalina u posljednjih 35 godina u SAD-u

Izvješće je pokazalo i kako je 2018. godina bila godina vremenskih ekstrema za brojne dijelove svijeta. Tako je u SAD-u, primjerice, 2018. zabilježena kao godina u kojoj je palo najviše oborina u posljednjih 35 godina. Ujedno se radi i o trećoj godini s najviše oborina otkako su 1895. godine počela mjerenja.

Šteta koju su izazvali ekstremni klimatski uvjeti iznosi 91 milijardu dolara prema NOAA-inim procjenama, od čega 73 milijarde otpadaju na samo tri velika događaja.

Ti događaji su uragan Michael s 35 milijarde dolara, uragan Florence s 24 milijarde dolara te požari u Kaliforniji s 24 milijarde dolara.

“Ovo je povijesno razdoblje za vrijeme i klimatske ekstreme”, rekao je Adam Smith, glavni istraživač u NOAA-inom centru za okoliš.

Odgovori