IstaknutoVijesti

Nastavak akcije prikupljanja neeksplodiranih ubojnih sredstava u Bugojnu

Radi preveniranja potencijalnih nesreća od neeksplodiranih ubojnih sredstava zaostalih iz proteklog rata, iz Službe za civilnu zaštitu općine Bugojno pozvali su građane da se uključe u akciju “Žetva” i u 2019.

U ovoj službi ističu da je doprinos stanovništva pronalasku značajnog broja NUS-a u prošlog godini bio ogroman.

Zbog toga bi se, dodaju, suradnja s građanima trebala dodatno unaprijediti u ovom važnom projektu, iako se broj prikupljenog NUS-a iz godine u godinu smanjuje na području bugojanske općine.

Tokom provođenja akcije “Žetva” lani je prikupljeno petnaest ručnih bombi, 326 metaka kalibra 7,9 mm, 557 metaka kalibra 7,62mm, manji broj metaka drugog kalibra, četiri tromblonska projektila, tri protivtenkovske i po dvije minobacačke i protivpješadijske mine, te granata T-55 100 mm.

Određenu količinu NUS-a, na posebnom poligonu u Bugojnu, uništili su pripadnici TUN tima Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), čije je sjedište u Busovači.

Sve aktivnosti koje Služba za civilnu zaštitu općine provodi na planu zaštite od neeksplodiranih ubojnih sredstava, imaju za cilj stvariti što sigurnije okruženje za život građana u svim dijelovima ove općine. (Fena)

Odgovori