IstaknutoSvijet

Nestala trenutno najpoznatija džihadistica svijeta

Shamima Begum, Britanka rodom iz istočnog Londona, koja se pridružila ISIL-u 2015. godine, i njezina novorođena beba nestali su iz izbjegličkog centra Al-Hawl u kojemu su bili smješteni zadnjih nekoliko tjedana.
Pretpostavlja se da je 19-godišnjakinja pobjegla pod okriljem noći u kamp Roj u blizini iračke granice nakon što je počela primati prijetnje smrću.

Prema navodima britanskih tabloida, nevjeste ISIL-a smještene u Al-Hawl kampu vjeruju da ih je Shamima osramotila jer u nekoliko intervjua govorila o pojedinostima života u kalifatu, što joj je priskrbilo status celebrityja u kampu.

Izvor za The Sun je rekao da su Shamimi prijetili smrću u samome kampu.

Ona strahuje za svoj život, njezina je glava ucijenjena. Shvatila je da mora pobjeći kako bi spasila život sebe i svoje bebe. Strahuje od brutalne odmazde jer je govorila o životu u Islamskoj državi, navodi ovaj izvor.

Tvrdokorni islamisti joj također zamjeraju jer nije pokrila lice prilikom pojavljivanja na televiziji.

Njezin apel britanskim vlastima da se vrati u domovinu zajedno s novorođenim sinom izazvao je burne reakcije diljem zemlje, ali i žestoku polemiku u političkim krugovima je li joj trebalo biti oduzeto državljanstvo, piše Jutarnji.hr.

Ministar unutarnjih poslova Sajid Javid joj je nakon oduzimanja državljanstva savjetovao da pokuša otići u Bangladeš odakle je njezina majka, ali tamošnje su vlasti odmah poručile da je neće primiti.

Otac Shamime Begum smatra da britanski ministar nije donio dobru odluku.

Ona je britanska državljanka, a ako se utvrdi da je počinila zločine, trebala bi za to odgovarati u Velikoj Britaniji, gdje ona pripada. Moja kći je dijete, pogriješila je, ne razumije što se događa, rekao je otac ove djevojke.

Njezin odvjetnik Tasnime Akunjee potvrdio je navode da je Shamima Begum premještena u drugi kamp iz sigurnosnih razloga.

Prema našim informacijama, njoj i njezinom djetetu su prijetili u kampu u kojemu se nalazila, naveo je Akunjee.

Begum je već imala dvoje djece, ali su joj oba djeteta umrla u Siriji. Priznala je da je na neki način učinila pogrešku otišavši u Siriju, ali i dodala: Ne žalim, jer me to promijenilo kao osobu, učinilo me jačom, tvrđom.

Nakon bijega u Siriju u dobi od 15 godina udala se za borca IS-a, a život u Raki je opisala kao gotovo normalan, “tu i tamo padne neka bomba”, a ostalo smatra čistom propagandom.

Rekla je da ne žali ni zbog čega te da je uopće nije šokirala slika “odrezane glave” neprijateljskog borca koju je vidjela u smeću. Sada se želi vratiti jer smatra da je kalifatu došao kraj.

Odgovori