IstaknutoVijesti

Nikšić: Ukoliko DF ode sa SDA, HDZ i SNSD nisu više dio Bh. bloka

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić kazao je gostujući na NOVA BH televiziji kako Bh. blok, nažalost, još uvijek nije formalno tijelo, da se o tome već razgovaralo ali zbog nekih drugih stvari ostalo je drugom planu.

”Iskreno se nadam da bi već od sljedećeg tjedna mogli raditi na formaliziranju Bh. bloka i stvaranju pretpostavke da znamo kako donosimo neke odluke, koje su odluke koje moramo donositi konsenzusom, gdje svako treba da zadrži svoj subjektivitet”, kazao je lider SDP-a.

Nikšić je dodao kako ne bi rekao da je nedostatak formalizacije koštao Bh. blok ponašanja tijekom pregovora oko ulaska u vlast, prenosi Face.ba.

“Bh. blok je nastao tako što smo sjeli i dogovorili jednu novu viziju i strategiju, da smo se opredijelili da zajedno budemo dio priče, dio vlasti ili opozicije. Možda je to doprinijelo da nemamo formalnih odluka u okviru bloka, nego su to dogovori, razgovori i principi koje dogovaramo ovako, a nemamo na papiru nekih zapisnika i zaključaka koji bi trebali da nas sviju obvezuju. Međutim, smatram da kad se nešto dogovorimo i kad jedni drugima pružimo ruku da je to kao da smo napravili i zapisnik”, smatra Nikšić.

O ulasku DF-a u vlast

On je rekao da takav dogovor nije moguć sa svim političkim strankama u BiH, jer iz iskustva zna da i kad se neki dogovori postignu i sporazumi potpišu da se oni ne poštuju. Nikšić se osvrnuo i na eventualni ulazak DF-a u vlast.

“DF nije rekao, kao što je to rekao SDP, da neće pregovarati i praviti vlast s nacionalnim blokom SDA-SNSD-HDZ, nego je rekao da otvara razgovore sa svim političkim strankama. To je individualna odluka DF-a na koju ima pravo, smatram da ako odu sa SDA, HDZ-om ili SNSD-om da više nisu dio Bh. bloka”, kazao je Nikšić.

Dodao je kako je uvjeren i da bi volio da sve stranke Bh. bloka ostanu zajedno i da nastave raditi kako su se i dogovorili, te da zajedno budu ili opozicija ili vlast, jer smatra da Bh. blok, iako ima pojedinačno najviše glasova, nije pobijedio na izborima.

“Pobijedile su neke druge stranke, neka probaju napraviti vlast. Ako oni ne naprave, da mi u određenom roku pokušamo napraviti. Ako oni ne uspiju, onda možemo reći, hajde neka Bh. blok na sebe preuzme odgovornost i pokuša napraviti vlast”, istaknuo je Nikšić.

On je rekao da nije realno da Bh. blok osvoji 700 tisuća glasova kako bi sam bez nacionalnih stranaka mogao formirati vlast, ali da je jedna stvar kad ste pobjednik i za formiranje vlasti vam treba dva, tri ili pet posto, a druga stvar je kada morate da razgovarate sa svim nacionalnim strankama.

“Nažalost, BiH je tako uređena i konstituirana da se ovdje još uvijek glasa protiv drugih a ne za neke programe. Međutim, kada govorimo o aktuelnim sazivima parlamenata, kada govorimo o ovom izbornom rezultatu, kao SDP sami nećemo. Pošto smo ranije donijeli odluku da kao Bh. blok ostajemo opozicija, poštujemo tu odluku. Ništa nije zakovano i ako za nekoliko mjeseci, ako još uvijek ostanemo zakovani u ovom blatu, mi ne bi rekli, stanite ljudi, evo nacionalne stranke su pokušale i nisu uspjele, zašto mi ne bi pokušali. Nažalost, u kakvoj državi živimo, najbolje se vidi da mi nemamo izvanredne izbore”, poručio je Nikšić.

 O Bakirevoj izjavi

Nikšić se osvrnuo i na izjavu Balkira Izetbgovića kako očekuje formiranje širokog bošnjačkog bloka u kojem ima mjesta za sve, pa i za BH. blok.

“Više puta sam ponovio, SDP je najveća multietnička stranka u BiH, u šali, kada govorimo o Federaciji BiH, kažem kako smo mi druga bošnjačka i druga hrvatska stranka, te prva srpska i najveća multietnička stranka. Struktura zastupnika SDP-a na svim razinama je otprilike 60-40 posto, 60 posto su zastupnici Bošnjaci, a 40 posto zastupnici iz ostalih konstitutivnih naroda. Dakle, nemamo pravo izdati ni svoje birače ni te ljude koji su na otvorenim listama dobili podršku. Prema tome, mi nikako ne možemo biti dio bošnjačkog bloka i ne pristajemo na to da nas bilo tko svrstava u bošnjački blok. Želimo biti bosanski blok”, smatra Nikšić.

Nikšić je demantirao navode kako je SDA bila toliko galantna da SDP-u ponudi mjesto federalnog premijera, a kandidat je, navodno, trebao biti Marin Ivaniđević. On je istaknuo kako se nikada nije ni razgovaralo o kandidatima i pozicijama.

“Kada smo razgovarali, jasno smo im rekli da ne želimo biti dio bošnjačkog bloka, te da želimo biti Bh. blok koji će okupljati sve narode. Postoji hrvatski blok, nema ima i bošnjački, ali moramo otkloniti priču da je bilo govora o imenima kandidata i pozicijama”, naglasio je Nikšić.

Predsjednik SDP-a je naglasio kako se vodi specijalni rat protiv SDP-a od strane onih koji su ovu stranku pokušali na sve načine uvući u vlast i bošnjački blok, te da cilj SDP-a nije da po bilo kakvu cijenu pogazi obećanje dato biračima da je moguća drugačija BiH.

Odbacuje sukobe unutar SDP-a

Nikšić je također odbacio da postoje bilo kakvi sukobi unutar SDP-a, pogotovo kako se to pokušalo prikazati kao sukob između kantonalnih organizacija u Tuzli i Sarajevu.

“SDP je velika politička organizacija u kojoj su moguća različita mišljenja, ali kada se neka odluka donese, onda se ona treba poštivati. Odluka je takva kakva je, činjenica je da je tuzlasnka organizacija imala drugačije viđenje. Moram biti iskren i korektan prema njima. To je naša najjača organizacija i potpuno sam svjestan da oni prema svojim biračima imaju drugu dimenziju kako to izgleda tamo gdje niste pobijedili, jer će tamo sve ono što se bude događalo ići na teret onih koji su pobijedili na izborima. Zbog toga sam spreman zajedno s njima tražiti rješenje, a rješenje prema odluci Glavnog odbora nije da se pravi vlast s SDA i HDZ-om”, naglasio je prvi čovjek SDP-a.

Nikšić smatra da bi SDP mogao pokušati napraviti vlast s drugim građanskim strankama u Tuzlanskom kantonu, jer za to postoji računica i mogućnost.

On je istaknuo kako će se u budućem razdoblju morati obratiti pažnja na razjedinjenost ljevice u BiH, kako bi se ostvario bolji rezultat od onih kakvi su bili u prošlosti.

Nikšić je odbacio navode kako SDP ima tendenciju pada, jer je SDP jedina politička stranka koja je ostvarila bolji rezultat u odnosu na izbore 2014. i 2016.

Odgovori