IstaknutoSvijet

Njemačka se bori s nedostatkom kvalificiranih radnika

U Njemačkoj je u 2022. manjak kvalificiranih radnika dosegao rekordne razmjere unatoč relativno slabom gospodarstvu, pokazalo je novo istraživanje.

Više od 630.000 slobodnih radnih mjesta za kvalificirane radnike nije se moglo popuniti prošle godine jer u cijeloj zemlji nije bilo odgovarajuće kvalificiranih nezaposlenih osoba, prema Centru za stručnost za osiguranje kvalificiranih radnika (Kofa) Njemačkog ekonomskog instituta (IW).

To je najveći jaz u ponudi kvalificirane radne snage od početka mjerenja 2010.

Sektori zdravstva, socijalnih usluga, nastave i obrazovanja bili su među najgore pogođenima, uz graditeljstvo, arhitekturu, geodeziju i građevinsku tehnologiju gdje je ostalo nepopunjeno šest od deset slobodnih radnih mjesta.

Natprosječno je nedostajalo i kvalificiranih radnika u prirodnim znanostima, geografiji i IT sektoru. Nedostatak kvalificiranih radnika u komercijalnim uslugama, trgovini, prodaji, hotelijerstvu i turizmu gotovo se utrostručio prošle godine, navodi se u studiji, pri čemu su tri od deset otvorenih radnih mjesta prošle godine ostala nepopunjena.

Nedostatak odgovarajuće kvalificirane radne snage odavno se odražava na tržištu rada i opće je poznato da je imigracija potrebna kako bi se riješio taj problem.

U ožujku je u cijeloj Njemačkoj bilo zaposleno oko 45,6 milijuna ljudi, više nego ikad prije.

Unatoč gospodarskom padu, inflaciji i političkim nesigurnostima, poslodavci iz industrije, trgovine i uslužnog sektora su se domogli kvalificiranih radnika.

Odgovori