Nova pravila za ulazak osoba s dvojnim državljanstvom u BiH

Okončana je današnja sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na kojoj je bilo više od stotinu točaka dnevnog reda, ali nažalost gotovo 80 posto njih nije usvojeno, potvrdio je to danas novinarima u Sarajevu ministar pravde BiH Josip Grubeša (HDZBiH).

Kazao je i to da je odluka Vijeća ministara BiH koja se odnosi na ulazak stranih državljana u Bosnu i Hercegovinu pojašnjena i dodan je član koji pojašnjava ulazak osoba s dvojnim državljanstvom u BiH.

”Bilo je primjedbi osoba koje su s dvojnim državljanstvom pokušale ući u BiH i morali su plaćati prekršajne naloge jer su imali osobnu kartu BiH, a putnu ispravu neke druge zemlje. Zato sam tražio da se odluka o strancima jasno definira i da ne bude zabune te da se ona ne odnosi na osobe koje imaju dvojno državljanstvo”, dodao je.

Usvojena je odluka koja se tiče otvaranja granica BiH uz dodatak da poslovni ljudi mogu ući u BiH uz negativan test na Covid-19. Međutim, danas nije razgovarano o otvaranju aerodroma, ali Grubeša kaže da će se, kako slabi pandemija novog koronavirusa, vjerojatno i o tome uskoro razgovarati.

Potvrdio je i to da danas na sjednici nije bilo govora o raspodjeli sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) niti o financiranju općih zbora u BiH koji bi trebali biti održani ove godine.

Najviše vremena potrošeno je na imenovanja u nadležnosti Vijeća ministara BiH, a Grubeša je spornim nazvao imenovanje zastupnika BiH pred Europskim sudom za ljudska jer on smatra da osobe koje je Sud BiH okarakterizirao da ne ispunjavaju odluku da budu na toj dužnosti ne mogu biti imenovane.

Odgovori