Nuklearna katastrofa na pomolu: Elektrana Zaporožje izvan kontrole!

Direktor UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi upozorio je da je najveća evropska nuklearna elektrana u Ukrajini “potpuno izmaknula kontroli” i uputio hitnu molbu Rusiji i Ukrajini da što prije dozvole stručnjacima da posjete taj kompleks radi stabilizacije stanja i kako bi se izbjegla potencijalna nuklearna katastrofa, javlja AP.

Grossi je u intervjuu u utorak za Associated Press rekao da je situacija svakim danom sve opasnija u elektrani u Zaporožju, u gradu Enerhodar na jugoistoku zemlje, koju su ruske trupe zauzele početkom marta ove godine.

”Svaki princip upravljanja nuklearnom sigurnosti je prekršen u elektrani”, rekao je on.

“Ono što se događa je izuzetno ozbiljno i opasno”, dodao je.

Grossi je naveo mnoga kršenja sigurnosti u elektrani, dodajući da se nalazi “na mjestu gdje je aktivan rat”, u blizini teritorije pod kontrolom ruskih snaga.

Fizički integritet tvornice nije poštovan, rekao je on, navodeći granatiranje na početku rata kada su je Rusi zauzeli kao i informacije koje su dolazile iz Ukrajine i Rusije u kojima su se međusobno optuživali za napade na Zaporožje.

”Sada na terenu imamo paradoksalnu situaciju u kojoj je elektrana pod vojnom kontrolom Rusije, ali njeno ukrajinsko osoblje nastavlja voditi svoje nuklearne operacije, što dovodi do neizbježnih trenutaka trvenja i navodnog nasilja”, rekao je on.

Iako IAEA ima neke kontakte sa osobljem, oni su “nedovoljni i neujednačeni.”

Odgovori