Obitelj Ikić već 38 godina gaji pčelarstvo

Obitelj Ikić iz Gornjeg Vakufa- Uskoplja se već 38 godina bavi pčelarstvom i proizvodnjom meda, a ljubav prema ovom poslu prenose i na najmlađe članove obitelji. Ovu djelatnost je pokrenuo Dragutin Ikić, koji je preminuo prošle godine, a tradiciju su nastavili njegov sin Ivica i snaha Ana.

Otac se počeo baviti ovim poslom prije 38 godina, radio sam i ja uz njega, ali sve je bilo amaterski. Unazad 15 godina smo kupili prevozna sredstva, kamion i dizalicu, da možemo seliti pčele širom Bosne i Hercegovine. Od tada smo se počeli ozbiljno baviti pčelarstvom. Do sada smo posao proširili na 200 rodnih košnica- kaže Ivica Ikić.

Već sad su pčele u Posavini, gdje proizvode bagremov med, zatim ih sele na ispašu na livadu, u Gornjem Vakufu- Uskoplju, zatim na planinu Vranicu, i od toga prave livadski med. Na kraju pčele sele u Livno, i tamo proizvode šumski ili med od vrijeska, zavisno od godine. Tokom godina su proizvodnju meda proširili i na druge preparate na bazi meda: polen, vosak, meleme, kreme, itd.

Pčelarastvo je jedan dugotrajan proces, morate biti strpljivi da dođete do rezultata, preduvjet za uspjeh je strpljenje. Rezultate možete očekivati tek nakon deset godina. Mi se i poslije toliko godina tek učimo- naglašava Ikić.
Bračni par Ikić je veoma zadovoljan kako posao napreduje, svake godine uspiju da prodaju sav proizvedeni med bez problema, iako ga prodaju samo na području Srednjobosanskog i Zeničko- dobojskog kantona. Ubuduće planiraju proširiti distribuciju proizvodu na područje cijele Bosne i Hercegovine.

Djeca uživaju da se vrte oko nas dok se mi bavimo medom, oni prave ukrase od voska, izlivaju ga u kalupe. Starija kćerka je napravila i cjenovnik za potrebe sajma. Drago nam je što ljubav prema pčelama prenosimo na njih. Nadamo se da će i oni kad odrastu nastaviti ovu tradiciju.

N.Čaušević

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *