IstaknutoZanimljivo i poučno

Objavljen popis najstresnijih zanimanja

Studija Sveučilišta u Wisconsinu navodi popis od 200 najzanimljivijih zanimanja, a razina stresa mjerena je na temelju fizičkih zahtjeva za radom, potencijalne smrtnosti, putovanja i profitabilnosti.

Rezultati pokazuju da profesionalni vojnici, direktori tvrtki za odnose s javnošću, piloti i novinari imaju nejstresnije zanimanje, dok se sveučilišni profesori, biblitotekari i frizeri suočavaju s najmanje stresa.

Profesionalni vojnici i generali imaju najstresnije zanimanje jer, osim što je njihov rad fizički i psihički naporan, oni su također odgovorni za vojnike. Najstresniji civilni posao imaju vatrogasci koji su svakodnevno izloženi opasnostima, a mnogi od njih završavaju tragično.

Među ostalim najstresnijim profesijama su pilot, fotoreporter, novinar, vozač, policajac i izvršni direktor, prenosi Indikator.ba.

“Za manje stresne profesije karakteristične su pozitivne povratne informacije dobivene od kupaca, a istovremeno su ti ljudi sretniji”. Tako je sveučilišni profesor kralj svog kraljevstva s najviše moći u učionici i ima pravo reći učenicima što da rade”, kaže stručnjak Tony Lee.

Najmanje stresne profesije su zlatar, službenik, laboratorijski tehničar i nutricionist.

Odgovori