Obućarski zanat u izumiranju: Dževad Ugarak nema na koga prenijeti znanje

Dževad Ugarak živi u bugojanskom naselju Vesela, a već više od 25 godina vodi obućarsku radnju u Gornjem Vakufu- Uskoplju. Po zanimanju je mašinski tehničar, a obućarski zanat je naučio od brata Mustafe, koji je do rata vodio obućarsku radnju i u njoj obučavao učenike na zanatu. Dževad kaže da je do unazad godinu- dvije od ovog zanata mogao dobro zaraditi.

Osim ovog posla, moja porodica se bavi i poljoprivredom, imamo zasade maline i borovnice. Od poljoprivrede smo školovali djecu, a od moje zarade smo mogli lijepo živjeti i plaćati doprinose- kaže Ugarak.

Odlaskom ljudi u inostranstvo, i posao u Gornjem Vakufu je u padu. Tako i Dževad razmišlja šta dalje, sve je manje svijeta koji dolazi u njegovu radnju. A i platežna moć je slabija, pa svijet kupuje jeftiniju obuću, koju se ne isplati popravljati. Iskreno žali što nema na koga da prenese zanat i znanje, koliko godina radi ovaj posao, ali kaže da mu se nikad niko nije javio da ga obučava.

Zanati su u izumiranju, pa tako i ovaj. U gradu sam poznat kao dobar obućar, ali mi se nikad niko nije došao da uči zanat. Mada, ne znam koliko bi koristilo i da ima, jer sve je manje posla. Ja razmišljam da zatvorim radnju, jer sa ovim prihodima, neću moći da izvršavam obaveze prema državi. Imam još nekih pet godina do penzije, ali ako se posao ne popravi neću moći održati radnju do tada- zaključuje Ugarak.

N.Čaušević

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *