IstaknutoVijesti

Obustavljen promet u Jablanici, na magistralnom putu M-17

Zbog popriječenih teretnih vozila obustavljen je promet na magistralnom putu M-17 u mjestu Donja Jablanica.

Ekipe službi za održavanje puteva su na terenu, ali položaj popriječenih vozila, te intenzivne padaline, znatno otežavaju njihov rad. Iz BIHAMK-a skreću pažnju vozačima koji su planirali putovanje preko ove lokacije, da odlože putovanje do stabilizacije vremena.

Nove padaline usporavaju prometovanje na većini puteva u Bosni i Hercegovini. Zbog niskih temperatura upozorava se i na moguću poledicu, posebno u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima.

Na dionicama: Bihać-Bosanski Petrovac, Jablanica-Drežnica, Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor Sarajevo-Rogatica i Sarajevo-Foča obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila s prikolicom i šlepere.

Ugaženog snijega na kolniku ima i na putevima: Tarčin-Konjic, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Tuzla-Bijeljina, Han Pijesak-Vlasenica, Novi Travnik-Bugojno, Livno-Kupres, Livno-Bosansko Grahovo i Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad.

Na putevima u jugozapadnim krajevima jak vjetar povremeno stvara sniježne nanose. Apelira se na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na magistralnom putu M-15 Šuica-Livno preko planinskog prijevoja Borova Glava, upozorava se na učestale izlaske divljih konja na kolnik i savjetujemo maksimalno opreznu vožnju.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prijelazima ne čeka se duže od 30 minuta.

Na GP Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj.

Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padalina, može doći do zabrane prometa priključnim vozilima na planinskim prijevojima gdje je kolnik zasniježen, do stvaranja uvjeta za sigurno prometovanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prijevojima, priopćeno je iz BiHAMK-a.

Odgovori