IstaknutoVijesti

Od danas nove cijene cigareta u BiH

U Bosni i Hercegovini od danas su na snazi nove cijene cigareta.
Iz Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine podsjećaju da se, u sladu s odlukom o utvrđivanju specifične i minimalne trošarine na cigarete i duhan za pušenje za 2019. godinu, po kutiji cigareta plaćati proporcionalana trošarina u visini 42% maloprodajne cijene i specifična trošarina u iznosu od 1,65 KM po kutiji.

Po kilogramu duhana za pušenje plaćat će se trošarina u iznosu od 114,40 KM.

Nove cijene su nastavak harmonizacije trošarinske politike u BiH s politikom trošarina na duhan i cigarete u Europskoj uniji.

Porezni obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta i duhana za pušenje u Bosni i Hercegovini dužni su do 7. siječnja dostaviti popisne liste cigareta i duhana za pušenje s popisanim zalihama navedenih akciznih proizvoda na dan 1.januara 2019. godine.

Osim cigareta i duhana za pušenje, porezni obveznici su dužni popisati i količine (zalihu) trošarinskih markica za označavanje cigareta i duhana za pušenje, koje su preuzete u UNO, a nisu iskorištene za obilježavanje ovih trošarinskih proizvoda do kraja 2018. godine, obračunati razliku trošarine za uplatu, te i ove popisne liste dostaviti u UNO do 7. siječnja.

Do 17. siječnja 2019. godine mora se izvršiti i uplata razlike trošarine na popisane zalihe.

Duhanske prerađevine za koje je plaćena razlika trošarine, u skladu s odlukom, mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta, upozorili su iz UNO BiH.

(Fena)

Odgovori