Uskoplje

Od Uskoplja do reprezentacije Hrvatske

Hrvatska dijaspora već godinama uvelike “hrani” hrvatsku nogometnu reprezentaciju koja je postala istinski svjetski brand, dobrim dijelom zahvaljujući upravo nogometašima rođenim u dijaspori, a kao svjetlu budućnost hrvatskog nogometa mnogi vide i Marka Batinića, osamnaestogodišnjeg igrača austrijskog LASK-a iz Linza, koji je rođen u ovom austrijskom gradu, ali korijene vuče iz Uskoplja u središnjoj Bosni.
Od Uskoplja do reprezentacije HRVATSKE! Marko Batinić sve je postigao radom i zalaganjem, piše Dnevno.ba

“Od šeste godine se bavim nogometom i uvijek sam igrao poziciju stopera, pa tako i danas kod trenera Tobiasa Schweinsteigera (brat bivšeg njemačkog reprezentativca Bastiana Schweinsteigera) i to je zapravo moja prirodna pozicija na kojoj se izvrsno snalazim”, priča za Dnevno.ba ovaj daroviti mladić koji će u petom mjesecu napuniti 19 godina.

Prošle godine je dobio poziv u U18 reprezentaciju Hrvatske i bio je presretan. Nepunih godinu dana kasnije još uvijek s radošću priča o tim trenucima.

“Hrvatska je igrala prijateljske utakmice sa selekcijom Walesa u Vrbovecu i Mladini i tada sam dobio poziv, pa sam odigrao kompletnu prvu utakmicu, mogu reći uistinu fenomenalno, iako sam igrao poziciju lijevog bočnog budući da je to od mene tražio Robert Jarni. Rekao mi je tada prije utakmice – ‘brz si, okretljiv, možeš to odigrati’, te mogu reći kako sam stvarno dobro odigrao. U drugom susretu s Velšanima odigrao sam prvo poluvrijeme i također sam bio zadovoljan svojim nastupom”, prisjeća se Marko Batinić, koji igračkog uzora ima u Josipu Šimuniću, te naglašava kako sebe kao igrača kroz par godina vidi u njemačkoj Bundesligi.

U studenom mjesecu prošle godine dogodila se i jedna ozljeda, pa je Marko Batinić trenutno u fazi oporavka.

“Stradao mi je mišić, pa od tada izbivam s travnjaka, ali mogu reći kako moj oporavak dobro teče i sada sam na nekih 80 posto spremnosti. Očekujem skorašnji povratak na teren, pa da budem iskren i poziv u reprezentaciju U19 u ožujku kada igramo odlučujući krug kvalifikacija za plasman na Europsko prvenstvo. Skupina s Njemačkom, Norveškom i Mađarskom je dosta zahtjevna, ali budući da smo domaćini vjerujem u plasman na Europsko prvenstvo”, ističe Batinić dodajući kako su ga suigrači u reprezentaciji odlično prihvatili.

“U životu sam sve postigao radom i zalaganjem, znam kako mi je i dalje tako činiti, vjerujem u sebe, svoje mogućnosti, i iskren ću biti – vjerujem kako ću jednoga dana zaigrati i za seniorsku reprezentaciju, pa logično i na nekom velikom natjecanju”, kaže mladi hrvatski reprezentativac Marko Batinić.

A kada smo kod velikih natjecanja s oduševljenjem priča o proteklom Mundijalu u Rusiji.

“Doživio sam veliki spektakl. Prije sam od oca, koji u Austriji živi od svoje 16-te godine, slušao o nekim prijašnjim generacijama i uspjesima hrvatskog nogometa, ali i on priznaje kako je ono u Rusiji bilo nešto posebno, nešto što ni on ranije nije doživio. Dečki su igrali baš kao momčad, nikada nisu odustajali i uvijek su srce ostavljali na terenu, a kada tako pristupate svom poslu i pravi plodovi rada su kad-tad neminovni. Nadam se kako će Hrvatska i u budućnosti igrati zapaženu ulogu na velikim nogometnim natjecanjima, dakako na ponos cijele nacije”, kazao je na kraju ovog razgovora Marko Batinić, igrač koji uistinu jako puno obećava, a za kojeg i treneri, koji su s njim radili, imaju samo riječi hvale naglašavajući kako je Marko veliki radnik i borac, baš onakav kakav je bio i igrački mu uzor Josip Šimunić.

Dnevno.ba

Odgovori