IstaknutoSvijet

Odustaje li Hrvatska vlada od kupovine izralskih borbenih zrakplova?

Ako se u najskorije vrijeme ne postigne dogovor SAD-a i Izraela i Hrvatska ne dobije onu konfiguraciju zrakoplova koja je pobijedila u natječaju, Vlada RH odustaje od izraelskih zrakoplova i poništava natječaj za nabavku višenamjenskih aviona te ostavlja SAD i Izrael da sami dalje rješavaju spor, doznaje se iz izvora bliskih Banskim dvorima.

Time bi Hrvatska, prvenstveno u svrhu transparentnosti cijelog procesa, presjekla neugodnu situaciju u kojoj se zatekla između dva saveznika, piše Večernji.hr.

Sporna izraelska nadogradnja

U zrakoplovima koje namjeravate prodati Hrvatskoj ne smije biti ništa što nije američko, glasi sažetak pisma koje je otišlo iz State Departmenta kojeg vodi Mike Pompeo izraelskoj strani, doznaje se iz Washingtona.

Kako su i najavili iz State Departmenta, u četvrtak poslijepodne, nakon što je Kongres odobrio prodaju “ogoljenih” zrakoplova F 16 Hrvatskoj, bez izraelske nadogradnje, poslan je konačni popis uvjeta izraelskoj strani.

Tih uvjeta je više od 10, a svi se svode na isto – ne dozvoljava se prodaja izraelske tehnologije i nadogradnje na zrakoplovima F 16.

Rok koji je SAD dao Izraelu za odgovor iznimno je kratak, do 4. siječnja.

Odgovori