Onomatobleja Show stiže u Gornji Vakuf – Uskoplje: Humorom i satirom protiv predrasuda

Veliki problemi današnjice bh. društva – predrasude i stereotipi, nacionalne, vjerske i političke podjele, našli su se u predstavi trojice duhovitih mladića iz Mostara koji su odlučili taj problem rješiti na svoj „onomatobleja“ način. 

Koje su dobre, a koje loše osobine Bošnjaka po mišljenju Srba i Hrvata; šta je to dobro i loše kod Srba kada Hrvati i Bošnjaci pričaju o njima ili pak – šta su mane i vrline Hrvata ako pitate Bošnjake i Srbe? A gdje su tu Ostali? Ovim pitanjima bavi se satirična predstava Onomatobleja Show koja uskoro stiže i u Gornji Vakuf – Uskoplje.

Onomatobleja show do sada je do suza nasmijala publiku u 30 gradova BiH: od Čapljine do Bihaća, od Velike Kladuše do Tuzle, od Trebinja do Gradiške… Mostarci, Sarajlije, Banjalučani… svi su u Onomatobleja Showu pronašli i ono čemu se mogu nasmijati na sopstveni način.

Onomatobleja show poziva građanke i građane Uskoplja – Gornjeg Vakufa da dođu u srijedu 29. 1.2020. s početkom u 19:00 sati u Dom kulture.

Očekuje vas veče puno smijeha u predstavi punoj vrhunskog humora, sa elementima stand-up komedije i RAP Battla-a, koju ćete dugo ćete pamtiti. Trojica protagonista: Nikola Rončević, Omer Hodžić i Luka Marijanović kroz izmišljene likove pod imenima Random Lovac,  Zdena Pičeta,  Đontra, MC Third Entity, MC OG ShnjakaBo i svi Ostali, na originalan način komuniciraju s publikom, prenoseći važnu poruku za sve nas.

Ulaz na predstavu je besplatan, a Onomatobleja Show nije namjenjen mlađima od 15 godina. Predstava i turneja nastali su pod okriljem mostarskog OKC Abrašević, u sklopu projekta BHRI.

“Posmatranjem naše stvarnosti i pokušavajući riješiti probleme našeg društva, odlučili smo da predrasude koje prave granice i podjele među bh. društvom izvučemo iz konteksta i publici prikažemo na humorističan način, jer smatramo da će tako najbolje shvatiti besmisao svih stereotipa i podijela – tako nastaje humor Onomatobleje. Odlučili smo da napokon riješimo pitanje ko je počeo rat, ko je pobijedio u ratu i čija je Bosna i Hercegovina, i shvatili smo da je najbolji mogući način rap-battle“ – objasnili su autori Onomatobleja Showa.

Mnogi stereotipi i predrasude nastaju u najužem krugu porodice, a razvijaju se kroz različite kanale. Dva su načina na koji možemo prevazići predrasude: razvijanjem svijesti o njima i širenjem pogleda na svijet. I jedno i drugo nudi nam Onomatobleja Show, satirična predstava koja bojama britkog humora obilježava teatarsku sezonu 2019/20. 

Odgovori