IstaknutoZanimljivo i poučno

Ovaj položaj za spavanje je odobrila NASA – ima brojne dobrobiti za zdravlje

Takozvani položaj nulte gravitacije može poboljšati cirkulaciju i ublažiti simptome refluksa kiseline.

To tvrdi stručnjak za spavanje Martin Seeley te pojašnjava da položaj uključuje spavanje s lagano podignutom glavom i stopalima.

“Ovaj položaj je dizajniran tako da simulira položaj tijela kada je ono u bestežinskom okruženju, poput onoga u svemiru”, pojasnio je.

Seeley dodaje da je ovu poziciju izvorno razvila NASA kako bi pomogla astronautima da se prilagode učincima mikrogravitacije tijekom svemirskih letova, a s vremenom je prilagođena i za korištenje u bolnicama i domovima za starije osobe, javlja Index.

“Prvo, ovaj položaj pomaže smanjiti pritisak na kralježnicu, što pomaže u ublažavanju bolova u leđima i drugih neugodnih osjećaja koji mogu ometati san. Drugo, postavljanje nogu iznad srca može poboljšati cirkulaciju smanjenjem sile gravitacije na krvožilni sustav. To može pomoći u sprječavanju oticanja nogu i stopala i poboljšati protok krvi u mozak i druge vitalne organe”, nastavlja.

I treće, položaj može pomoći da manje hrčete, ali i ublažiti simptome refluksa kiseline.

Kako biste stvorili improvizirani položaj za spavanje bez gravitacije, Seeley je preporučio jastuke za podupiranje glave i nogu.

“Poduprite glavu s jednim ili dva jastuka i stavite jastuk ispod koljena kako biste podigli noge”, poručio je, a prenosi Express.

Odgovori