Ovi simptomi kriju ozbiljnu dijagnozu, ako ih primjetite morate se odmah javiti liječniku

Tromboza, odnosno stvaranje krvnog ugruška unutar krvnih žila, dovodi do prekida protoka krvi kroz krvnu žilu. Ako primijetite znakove tromboze, trebate odmah otići liječniku kako biste spriječili komplikacije i to unutar 24 sata. U slučaju ishemije taj je period još kraći i iznosi samo šest sati, javlja Mondo.

Vaskularni kirurg dr. Ivan Marjanović kaže da bi bilo najbolje da se oni koji primijete znakove tromboze jave svom liječniku unutar 24 sata, a on će ih potom uputiti ortopedu ili vaskularnom kirurgu.

Doktor Marjanović ističe da najčešće ljudi pokušavaju sami liječiti simptome – crvenilo, otok, sjajnu i napetu kožu. S druge strane, blijeda koža, hladne noge i ruke mogu ukazivati ​​na ishemiju. Zlatni period u kojem se treba javiti liječniku je samo šest sati, a u tom vremenu treba napraviti revaskularizaciju kako bi se ekstremitet ili organ vratio u prvobitno stanje i spriječile daljnje komplikacije, objašnjava liječnik.

Poseban razlog za strah od tromboze imaju svi oni koji imaju proširene vene.

  • Oni koji nemaju proširene vene trebali bi živjeti tako da spriječe njihovu pojavu – ne stajati dugo na jednom mjestu, ne sjediti prekriženih nogu, ne sjediti podmetnutih nogu nego ih podignuti. Vene ne podnose vrućinu i izvor topline, stajanje pored peći, radijatore, sunčanje – kazao je.

Odgovori