IstaknutoZanimljivo i poučno

Pet trikova za bolju produktivnost

U idealnom scenariju davali biste sve od sebe svaki dan i na poslu i kod kuće. Domovi bi uvijek bili čisti i uredni, obavljali biste sve zadatke na poslu, a nakon svega toga još biste se igrali s djecom, čuvali kućnog ljubimca, bavili se partnerom i prijateljima… No znamo da to jednostavno nije tako. Neki dani su produktivniji od drugih i ponekad ta hrpa odjeće ostane na kauču nekoliko dana duže nego što ste namjeravali.

Kada se ipak budete morali zakopati u posao (kod kuće ili na poslu), sjetite se sljedećih savjeta koji vam mogu pomoći:

Započnite dan rano

Kada znate da ćete morati biti vrlo produktivni i imati dugačak popis obaveza, nije primamljivo rano započeti dan, ali se isplati. Imat ćete nekoliko trenutaka za sebe i jutarnju šalicu kave, moći ćete se smiriti i opustiti, polako pregledati što vas čeka i izaći iz doma spremni na sve. To je potpuno drugačije od toga da izjurite iz kuće u zadnji tren i zaboravite sve stvari koje ste trebali ponijeti sa sobom, piše N1 Slovenija.

Nemojte preopteretiti svoj raspored

Trčanje od jednog zadatka do drugog je iscrpljujuće, a ako ne želite izgubiti glavu i svaku večer završiti iscrpljeni na kauču, pobrinite se da vam raspored ne bude prenatrpan. Pokušajte raspodijeliti poslove kroz tjedan ako je moguće i pobrinite se da svaki dan imate malo slobodnog vremena. Bit će vam lakše ako svaki dan prepoznate tri bitne stvari, a za ostale se pozabavite kad ostane vremena.

Ne trpajte sve kućanske poslove u slobodne dane

Postoji li išta gore od pospremanja kuće nakon napornog tjedna? Slobodni dani neka budu za odvajanje od telefona, računala, e-maila, svih obaveza, za druženje i ugodne hobije. Podijelite kućanske poslove tijekom tjedna kako biste se tijekom vikenda zaista odmorili i napunili baterije.

Ostanite aktivni

Znamo, ponekad morate preskočiti tjelovježbu jer ste zatrpani sastancima, dodatnim poslom, preumorni ste… Ipak, trebali biste presložiti svoj raspored tako da u danu imate vremena barem za šetnju, vožnju biciklom na posao, trčanje, neku kratku vježbu… To će vas opustiti i razbistriti misli pa kasnije možete biti produktivniji i završiti sve što je pred vama. Osim toga, održavat ćete zdravu težinu.

Isključite…

Zapravo, isključite sve uređaje: telefon, računalo, televiziju, tablet… Sve vam te informacije pune um i nije ni čudo da ste psihički iscrpljeni. Postavite jasnu granicu između posla i slobodnog vremena kada nećete odgovarati na poruke i pozive. Provedite kvalitetno vrijeme s najdražima kada niste na telefonu, oživite svoje hobije, provedite vrijeme u prirodi… To će vam dati puno više energije nego da ste gledali film. I nemojte čekati vikend – sve to možete učiniti već danas.

Odgovori