IstaknutoSvijet

Pirotehničari iz BiH i Hrvatske poginuli u eksploziji u Jemenu

Pet pirotehničara koji su radili na razminiranju poginulo je u eksploziji koja se za vikend dogodila u Jemenu, jedan od njih je iz BiH a drugi iz Hrvatske.
Navodi se u priopćenju pirotehničarske kompanije iz Saudijske Arabije KSrelief – Centra Kralja Salmana za humanitarnu pomoć, koja je radnike uputila na teren, javlja novinska agencija AFP, prenosi Dnevni avaz.

KSrelief je državna saudijska kompanija, a u priopćenju navodi da su u eksploziji poginula dva pirotehničara iz Južnoafričke Republike te po jedan iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te s Kosova. Državljanin Velike Britanije teško je ozlijeđen.

Identiteti žrtava nisu objavljeni

Prema prvim informacijama, do eksplozije je došlo dok su pirotehničari u provinciji Marib prevozili neeksplodirane naprave na uništenje.

Jemen je, podsjeća AFP, već godinama razoren ratom koji Ujedinjeni narodi zovu najvećom humanitarnom krizom na svijetu.

Procjene Svjetske zdravstvene organizacije su da je od 2015., kada je koalicija predvođena Saudijcima krenula u akciju potpore jemenskoj vladi protiv hutskih pobunjenika, poginulo više od deset tisuća stanovnika Jemena.

Udruge za ljudska prava upozoravaju kako su potencijalni ratni zločini počinjeni na obje strane, Hute se optužuje za nekontroliranu i masovnu upotrebu poljskih mina, dok se Saudijce sumnjiči za brojne slučajeve pokolja civila.

(www.jabuka.tv)

Odgovori