IstaknutoVijesti

Počeli pregovori o novoj vlasti u Srednjobosanskoj županiji

Srednjobosanska županija (SBŽ) bi sredinom veljače mogla dobiti novu vladu, izjavio je danas u Travniku predsjednik Kantonalnog odbora SDA Asim Mekić, nakon sastanka s predstavnicima Županijskog odbora HDZ-a BiH, posvećenog formiranju županijske vlasti.

Mekić je kazao novinarima da je SBŽ već mogao imati formiranu Vladu, podsjetivši da SDA i stranke okupljene oko HDZ-a BiH imaju dvotrećinsku većinu u Skupštini SBŽ-a, ali se čekala instrukcija s viših razina hoće li eventualno biti uvedeni novi koalicijski partneri.

Kako je kazao, SDA ponovno računa na mjesto premijera te, među ostalim, pretendira i na Ministarstvo obrazovanja SBŽ-a.

Međutim, ne možemo mi birati, pa da kažemo hoćemo premijera, pa dajte i obrazovanje, dajte nam i privredu… Mora nešto i HDZ BiH birati ili obrnuto – naglasio je Mekić.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Radoje Vidović potvrdio je da HDZ BiH i SDA idu u formiranje županijske vlasti, jer za to imaju kapacitet.

Ove dvije stranke imaju kapaciteta da to urade, a hoćemo li doći do konačnog sporazuma još je rano reći. Moramo, prije svega, usuglasiti programe, jer je program najbitniji, odnosno ono što će se raditi u iduće četiri godine – dodao je Vidović.

Prema rezultatima listopadskih općih izbora, od ukupno 30 zastupničkih mjesta u Skupštini SBŽ-a, SDA ima deset, a isti broj mandata ima i koalicija stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH.

SDP BiH osvojio je pet mandata, DF i SBB po dva, a jednog zastupnika Nezavisni blok.

Odgovori