IstaknutoSvijet

Pogledajte manevar lovačkog zrakoplova Su-35S

Bez ikakve sumnje se radi o jednom od najboljih lovačkih zrakoplova na svijetu.

Takva ocijena se može čuti i od zapadnih vojnih analitičara, koji posebno zaziru od nevjerojatnih manevarskih sposobnosti aviona 4++ generacije Su-35S, koje mogu odlučiti zračnu bitku u bliskom susretu.

Na internetu se pojavio videomaterijal koji je snimljen iz kabine ruskog višenamjenskog lovca 4++ generacije Su-35S.

Pošto je nastao u specifičnim uvjetima, video nije dovoljno dugačak, niti je snimljen iz najboljeg kuta.

Ali ipak je vidljiv trenutak kada se jedan od lovaca Su-35S koji su zajedno letjeli u grupi, od nje iznenada odvaja izvodeći naglo propinjanje, gdje uz graciozan okret nestaje u daljini.

Napominjeno da je karakteristika tzv. supermanevarbilnosti koju ovi zrakoplovi posjeduju, zasluga pogonske grupe motora s upravljivim vektorom potiska AL-41F1S.

Ovi motori su toliko snažni da osiguravaju dostizanje brzine veće od zvuka, a da uopće ne idu u režim dodatnog sagorijevanja. U maksimalnom režimu rada ovi motori mogu ubrzati letjelicu do brzine od 2500 km/h prilikom čega 35-ica može letjetji na visini i do 20000 metara.

Maksimalni dolet zrakoplova je 3600 kilometara, a s dopunskim spremnicima s gorivom može narasti i na 4500 km.Zapadni autoriteti posebno zaziru od ovog zrakoplova, smatrajući ga za jednim od najboljih lovačkih zrakoplova na svijetu.

Oni posebno naglašavaju njegove nevjerojatne manevarske karakteristike, koje su nedostižne za borbene zrakoplove zapadnog porijekla, javlja RBTH.

U posljednje vrijeme se može čuti kako ovaj zrakoplov ima i naprednu avioniku, gdje se ova letjelica približila pa čak i izjednačila sa zapadnim ekvivalentima, što ga čini posebno opasnim.

Letjelicu karakterizira i velika nosivost ubojnih sredstava na 12 točaka, a u posljednje vrijeme i mogućnost integracije snažnih protivuelektronskih sredstava za obranu zrakoplova koji zbunjuju neprijateljske samonovoađene rakete klase zrak-zrak i zemlja-zrak.Avion se proizvodi u verziji jednosjeda.

Pilot s njim upravlja bez upotrebe analognog pribora. Sve se odvija preko dva ekrana, na kojima se nalaze sve neophodne informacije.

Odgovori