IstaknutoSvijet

Polarni vrtlog hara SAD-om, najmanje 8 mrtvih

Najmanje osam ljudi je umrlo u polarnom vrtlogu čiji je vrhunac u srijedu zahvatio Srednji zapad i središnji dio Sjedinjenih Američkih Država te se kreće prema istoku SAD-a.

Još nije prošlo najgore

Temperatura se u Chicagu je u srijedu ujutro po lokalnom vremenu spustila na -29 stupanj i tako se približila rekordnih -33 stupnjeva Celzijevih iz 1985. godine. Taj bi rekord mogao pasti u noći sa srijede na četvrtak i u četvrtak po lokalnom vremenu.

Osjet hladnoće zbog vjetra se spuštao i do -45 stupnjeva Celzijevih.

U Minneapolisu pao temperaturni rekord star više od sto godina

Nacionalna meteorološka organizacija objavila je da su temperature dosegle -33 stupnja u Minneapolisu, čime je srušen rekord star više od sto godina.

Temperature koje uzimaju u obzir hladnoću vjetra padale su i ispod -50 stupnjeva pa i niže od toga, objavila je Nacionalna meteorološka organizacija, a prenosi USA Today.

Najmanje osam mrtvih

Kako pišu, najmanje osam smrti povezano je s vremenom,uključujući muškarca koji je poginuo u sudaru s ralicom na području Chicaga, mladi par čiji je automobil udario drugi na cesti prekrivenoj snijegom u sjevernoj Indiani te muškarca koji je smrznut pronađen u garaži u Milwaukeeju.

U Michiganu pronađeno je tijelo muškarca ispred susjedove kuće, u Michiganu je pronađen još jedan mrtav muškarac bez kape i rukavice. Mrtav je pronađen i student Sveučilišta u Iowi a dužnosnici sveučilišta vjeruju kako je smrt uzrokovana ekstremnim vremenskim uvjetima.

Dogodio se i niz prometnih nesreća koje se povezuju s vremenom.

Tisuće otkazanih letova

Tisuće letova je odgođeno ili otkazano, uključujući više od tisuću leta na zračnim lukama na području Chicaga.

Vlasti u Chicagu dodale su 500 kreveta u skloništima za beskućnike.

Za velike hladnoće pripremaju se Philadelphija i New York, no tamo se ipak ne očekuju temperature kao na Srednjem zapadu.

Odgovori