Poljoprivrednici: Blokirat ćemo državu

Udruženja poljoprivrednika iz cijele Bosne i Hercegovine traže da se u dnevni red narednog tjedan Vijeća ministara uvrsti točka koja se odnosi na uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje.

”Poznato nam je da je prošlog tjedna kolegij VM odbio da se raspravlja na tu temu. Bez ulaženja u motive pojedinih ministara koji očito nastavljaju da štite uvoznički lobby, želimo još jednom podsjetiti VM i javnost na naš osnovni zahtjev a to je uvođenje prelevmana i carina na uvoz svih poljoprivrednih proizvoda koje ugrožavaju domaću proizvodnju gdje postoje tržišni viškovi.

U trenutcima kad u svim sektorima gospodarstva padaju plaće, padaju prihodi, zatvaraju se objekti i svi trpimo posljedice krize izazvane pandemijom, nema vremena za politikanstvo i zaštitu velikih uvoznika – financijera političkih stranaka, kažu poljoprivrednici.

Zaštitu i podršku trebaju dobiti prvenstveno domaći proizvođači i obični građani, koji svaki dan na sopstvenoj koži osjete pad kvaliteta i rast cijena prehrambenih proizvoda. Bili smo više nego strpljivi, uvažili smo zahtjeve da se rokovi produže, uzdajući se u ozbiljnost članova Vijeća ministara. Nažalost, sve više čini nam se da političke stranke rastežu ovu tešku situaciju ciljano, jedni kao ”rade svoj posao” a drugi kao opstruiraju, jedni podržavaju a drugi osporavaju, jedni su uz nas a drugi protiv nas, i tako unedogled za i protiv.

Poljoprivrednici iz cijele Bosne i Hercegovine nikad nisu bili jedinstveniji. Nećemo odustati od naših zahtjeva, pa makar bili prinuđeni da blokiramo kompletnu državu. Odluke o eventualnim daljnjim koracima donijet ćemo nakon ovotjedne sjednice VM”, poručili su.

Ovo pismo potpisuju:

Udruženje poljoprivrednih proizvođača BiH
Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS
Udruženje poljoprivrednika FBiH
Udruženje uzgajivača svinja RS
Seljački savez FBiH
Udruženje poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice

Odgovori