Posade brodova koji u Italiji spašavaju migrante dobile počasno državljanstvo

Talijanski lučki grad Palermo dao je počasno državljanstvo posadi tri broda uključena u spašavanje migranata na Sredozemlju.

Gradonačelnik Leoluca Orlando jučer je dodijelio počasno državljanstvo kapetanima i posadi Mare Jonio, spasilačkom brodu talijanske dobrotvorne organizacije Mediterranea i Sea-Watch 3, njemačke organizacije za pomoć migrantima Sea-Watch.

Vlasnik broda, kapetan i posada ribarskog plovila Accursio Giarratano također su dobili počast jer su prekinuli rad kako bi spašavali migrante, istaknuo je grad Palermo u izjavi.

Gradonačelnik Orlando rekao je da je državljanstvo dodijeljeno ljudima koji su “na pravoj strani povijesti”.

Brodovi su bili zaplijenjeni

Sea-Watch je zahvalio gradu na počasti putem Twittera videosnimkom na kojoj se vidi crvena i žuta zastava Palerma podignuta na spasilačkom brodu Sea-Watch 3.

Oba su broda, i Mare Jonio i Sea-Watch, bila zaplijenjena pa puštena nakon uspješnih pravnih bitaka – pod uvjetima strogih antiimigrantskih zakona koje je predvodio ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini.

Nakon što je okončana vladavina Salvinijeve ekstremno desne Lige i Pokreta pet zvijezda (M5S) Italija je pristala otvoriti svoje luke spasilačkim brodovima uz sigurnosne dogovore s drugim zemljama Europske unije da će uzeti dio novopristiglih migranata.

Odgovori