IstaknutoVijesti

Potrošačka košarica u BiH preko 2.000 maraka, a prosječna plaća 914 KM

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) je priopćio da sindikalna potrošačka košarica za veljaču košta 2.019,80 KM, dok je prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH iznosila 914 KM.

Bitno je naglasiti da je podatak o isplaćenoj plaći za prosinac 2018., jer je to posljednji podatak koji je Federalni zavod za statistiku do službeno objavio. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 46,6 posto.

Iz SSSBiH napominju kako je prilikom izrade sindikalne potrošačke košarice u obzir uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku košaricu čine kategorije: prehrana (s učešćem 38,7 posto), stanovanje i komunalne usluge (15,4 posto), higijena i održavanje zdravlja (5,7 posto), obrazovanje i kultura (12,5 posto), odjeća i obuća (14,9 posto), prijevoz (6,8 posto), te održavanje domaćinstva (5,9 posto).

Odgovori