IstaknutoVijesti

Previranja unutar SDP-a o koaliciji sa SDA

Uoči sjednice Predsjedništva SDP-a, koja bi se trebala održati sutra, među članovima ove stranke uveliko se razgovara o tome treba li na federalnom, ali i državnom nivou ići u koaliciju sa SDA, ali i HDZ-om i SNSD-om.

Tako je Emir Đikić, koji je 2015. bio kandidat na unutarstranačkim izborima za predsjednika SDP-a, na Facebooku napisao da se “organ koji je donio zaključak da nema sa SDA zove Kongres”.

“Nijedna odluka županijskog, regionalnog i glavnog odbora te predsjedništva ne može to poništiti. Tko je za takvu neku koaliciju neka saziva kongres. Na isti neka ponese i svoju ostavku, trebat će mu”, napisao je Đikić.

S druge strane, u sročenim zaključcima posljednjeg održanog 6. kongresa iz 2015. ne ostavlja se prostor za koalicijom sa SDA. U članu 24. se ističe da referendum se može raspisati radi zauzimanja stava vezano za ključna politička pitanja, kao što su izmjene Ustava u BiH, ujedinjenje sa drugim političkim subjektima, sudjelovanje u izvršnoj vlasti i stupanje u koalicione odnose”.

No, s druge strane u članu 71. se kaže da Glavni odbor može donositi odluku o uspostavljanju koalicije sa drugim strankama u skladu sa odredbama ovog Statuta;

Takođe u dokumentu Kongresa SDP-a se navodi da će u svom političkom djelovanju SDP BiH težiti uspostavljanju programskih predizbornih i postizbornih koalicija sa strankama slične i bliske ideološke orijentacije, piše Klix.ba.

Predsjednik Glavnog odbora Saša Magazinović prije nekoliko dana je obznanio da bi koalicija SDP-a i SDA mogla bi biti predmet novog referenduma unutar SDP-a.

“Kada su u pitanju odluke u vezi formiranja vlasti, postoji mogućnost da će biti iskorišten i institut referenduma članstva koji postoji u novom Statutu SDP-a”, rekao je Magazinović.

On je na svom Facebook profilu kazao kako je ovih dana mnogo pitanja u vezi navodnog dogovora o koaliciji SDP-SDA. Kako tvrdi, za taj dogovor ne zna, a odluka o tome “sigurno ne postoji”.

Treba podsjetiti da je sam predsjednik SDP-a Nermin Nikšić nebrojeno puta izjavio pa i nakon održanih izbora da SDP neće u vlast sa SDA. On je svojevremeno, točnije 2017. godine, na konferenciji SDP-a izjavio “nikad više sa SDA”.

Jedan od potpredsjednika SDP-a koji je u posljednje vrijeme otvorio mogućnost koaliranja sa SDA jeste Miro Lazović. Lazović je u studenom izjavio da sada nije isključeno i da SDA i HDZ uđu u blok u kojem su SDP, DF i Naša stranka.

Odgovori