Prijić: Domaće voće i povrće je sve traženije

Samir Prijić je 04. aprila 2006. godine, zajedno sa suprugom Almom zasadio voćnjak od 460 stabala jabuke u gornjevakufskom naselju Voljice. Uzgaja četiri sorte: Idared, Zlatni delišes, Granny Smith i Jonagold na zemljištu od 1,6 dunuma i veoma je zadovoljan prinosima. Godišnje ubere 30 – 35 kilograma po stablu, piše agroklub.ba

“Prije 14 godina sam zasadio ovaj voćnjak i uzgajam četiri sorte jabuke. S obzirom da plantažna proizvodnja zahtijeva adekvatno navodnjavanje, iskopao sam i bunar, te postavio sistem za navodnjavanje “kap po kap” u voćnjaku. Urađena je drenaža zbog velike količine vlage. Imao sam velike investicije u tom periodu, ali ne žalim jer se vremenom sve uloženo vrati”, objašnjava Prijić.

Od zaštitinih sredstava, najbolja je kopriva

Njegov voćnjak je u ovom periodu prekriven bjelinom i beharom u punom cvatu pa ga je prava milina vidjeti. Najviše strahuje od jakih mrazeva jer kako kaže, od institucija nema nikakve naknade za štetu od mraza za voćare. Ne koristi nikakva zaštitna hemijska sredstva pa slobodno kaže da su njegove voćke organskog porijekla.

“Zadovoljan sam količinom uroda koje godišnje uberemo, iako od zaštitnih sredstava koristimo samo koprivu. Možda bi prinosi bili veći da ih tretiramo hemijom, ali mi smo više zadovoljni ovako, kada znamo da su naše jabuke potpuno prirodne i zdrave. Pored voćnjaka, imam i dva dunuma maline, sorte Polka. Oko njih, najviše radi moja supruga Alma, s obzirom da sam ja zaposlen”, dodaje Samir.

Navodi da sam pronalazi tržište za svoje voće, ali da bez problema uspijeva prodati sve proizvedeno, s obzirom da se sve više ljudi okreće organskoj i zdravoj prehrani, te da se sve više traži prirodno i domaće voće i povrće.

N.Čaušević/agroklub.ba

Odgovori