Priopćenje Uprave Lovačkog društva “Uskoplje“: Vratite lov i lovstvo lovcima!

Proteklih nekoliko dana i tjedana ponovno se aktualizirala problematika lovstva u Srednjobosanskoj županiji. Budući da se u medijskoj i političkoj hajci, kao krivac, najčešće spominje Lovačko društvo „Uskoplje“ osjećamo se dužnim objaviti ovo priopćenje kako bi šira javnost imala priliku dobiti i drugu stranu priče.

Zakon o lovstvu Federacije BiH predviđa osnivanje i dodjelu lovišta na korištenje lovačkim društvima, pravnim subjektima koji se bave lovstvom. Taj proces je u većini županija okončan bez puno problema. Lovišta su formirana u skladu s brojem društava koja djeluju na prostoru jedne općine i ista su im dodijeljena im na korištenje.

Međutim, svi smo svjesni kompleksne situacije u Srednjoj Bosni s obzirom na nacionalnu strukturu i političke odnose. Sama problematika lovstva datira od 2008.godine, kada je nadležno kantonalno Ministarstvo krenulo u proces rješavanja ovog problema. Tako su i ministar Senad Selimović iz prethodnog i Salkan Merdžanić iz aktualnog mandata formirali stručne komisije čiji zadatak je bio oblikovati prijedlog o formiranju lovišta. U sastav komisije ulazili su stručni ljudi, predstavnici oba zainteresirana Saveza (Lovački savez Herceg – Bosne i Savez lovačkih organizacija BiH), predstavnici županijskih vijeća za lovstvo te predstavnik nadležnog ministarstva. Zaključak obje komisije bio je da se formira broj lovišta sukladan broju postojećih društava. Pojednostavljeno, u općinama gdje egzistiraju dva društva potrebno je formirati dva lovišta u granicama općine koja će biti dodijeljena društvima.

Ipak, nadležni ministar je politički motiviran blokirao provođenje ove odluke inzistirajući na modelu „jedna općina – jedno lovište“. Ideja je bila da se „hrvatsko“ i „bošnjačko“ društvo ujedine u jedno treće, novoformirano Društvo. Očito je da su ministru i njegovim suradnicima sporni nazivi društava i pripadnost Lovačkom savezu Herceg Bosne, jer ne postoji drugo objašnjenje za namjeru da se lovište dodjeli novoformiranom Društvu koje je po statutu bez članstva, bez financijskih sredstava i koje ne pripada nijednom od saveza u BiH umjesto stabilnim društvima koja egzistiraju već četvrt stoljeća, broje po 200 i više članova, raspolažu značajnim financijskim sredstvima te vlastitom imovinom (službene prostorije, lovačke kuće i sl.). Eventualnom fuzijom postojećih društava ista bi bila svedena na razinu sekcije, bez ikakvog pravnog subjektiviteta, utjecaja i sposobnosti za donošenje bilo kakvih odluka.

Namjere ministarstva su kristalno jasne. Pod krinkom građanskog modela, zajedništva, nastoji dovesti jedan narod u povlašteni položaj, gdje će prostom većinom u nacionalnoj strukturi stanovništva i lovačke populacije provoditi svoje ciljeve.

Sam proces spajanja se već odvio u pojedinim općinama Srednje Bosne, a povratne informacije lovaca iz tih društava iznimno su negativne s obzirom da s tim nisu riješili nikakve probleme, nemaju lovište na korištenje, a sve se odvija u smjeru gašenja postojećih društava i jačanja novoformiranih. Sve su glasniji zahtjevi da se postojeći sporazumi raskinu i zatraži reevaluacija postojećeg rješenja.

Indikativno je da je sve ovo ministarstvo radilo u suradnji s predsjednikom Saveza HB gosp. Slavkom Marinom i predstavnicima županijskog Vijeća za lovstvo Saveza HB, na čelu s gosp. Jakom Čavarom. Sami motivi njihove suradnje u procesu gašenja postojećih Društava i izvjesnom izgonu Saveza Herceg Bosne s područja Srednje Bosne ostaju nam nepoznati. Radi li se o neznanju, naivnosti ili pak sitnim privatnim interesima, pokazati će vrijeme.

Imam posebnu potrebu naglasiti da lovci Uskoplja nemaju nikakvih problema sa susjedima s kojima smo godinama imali korektan odnos bez ikakvog incidenta u lovu što nam samo potvrđuje sumnje da je cijeli ovaj proces politički motiviran.

Na kraju bih želio naglasiti da ni u jednom slučaju nismo provodili samovolju po tekućoj problematici nego smo imali jednoglasnu potporu Upravnog odbora i Skupštine LD „Uskoplje“.

Lovačko društvo „Uskoplje“ nikada neće pristati na na ucjene s bilo koje strane. Za svoja prava spremni smo se boriti svim legalnim mehanizmima. Na to nas obvezuje povjerenje naših članova, trud pojedinaca koji su Društvo osnovali i razvijali te obično ljudsko samopoštovanje.

LD „USKOPLJE“ Gornji Vakuf – Uskoplje

Odgovori