IstaknutoZanimljivo i poučno

Prljavim rukama može se prenijeti tuberkuloza i gripa

Čovjek koji ne pere ruke dovodi u opasnost i sebe i druge, jer brojni mikroorganizmi šire se kontaktom u vrlo brzom roku.

Ruke su dio tijela kojim dodirujemo sluznice očiju, usta i nosa. Njima držimo rukohvate u javnom prijevozu, prenosimo bakterije nakon toaleta, a istovremeno pripremamo hranu koju jedemo, nerijetko rukama. Sve su to načini na koje bakterije i virusi ulaze u naše tijelo i tako se čovjek zarazi, objašnjava voditelj Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Bernard Kaić.

Čovjek koji ne pere ruke dovodi u opasnost i sebe i druge, nastavlja on, pojašnjavajući kako se brojni mikroorganizmi šire kontaktom u vrlo brzom roku.

Ako ste se rukovali s nekim tko ima dizenteriju, a zatim ste pojeli sendvič, u roku od 24 sata i vi ćete biti bolesni. U Hrvatskoj većinu epidemija koje se prenose hranom proizlaze iz kontaminacije mesa. Je li to meso bilo zaraženo i prije ili je problem u higijeni ruku osobe koja priprema, to ne znamo. No pouzdano znamo da imamo infekcija koje se šire isključivo zbog prljavih ruku, poput, primjerice, norovirusa koji uzrokuje probleme u probavnom sustavu, kazao je dr. Kaić za 24sata.hr.

Najčešće zaraze odnose se na probavne tegobe izazvane bakterijama i virusima, no zbog prljavih ruku ljudi mogu prenijeti i tuberkulozu, gripu i druge bolesti.

Odgovori