IstaknutoSvijet

Putin i Erdogan se sastaju 14. veljače u Sočiju

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan s ruskim kolegom Vladimirom Putinom sastat će se u Sočiju 14. veljače.

Erdogan je informaciju o susretu s Putinom podijelio tijekom gostovanja na državnoj televiziji Turske (TRT).

Tom prilikom je govorio o aktualnim pitanjima u zemlji i šire, među kojima su lokalni izbori koji će u Turskoj biti održani 31. ožujka, situaciji u Siriji i borbi protiv terorizma.

Poručio je i kako nema razlike između Narodne demokratske partije (HDP) i terorističkih organizacija PKK i YPG/PYD.

“HDP je jednako PKK, jednako YPG/PKK. Istina je jasna. To govore i osobe na njihovom čelu”, rekao je Erdogan.

Osvrnuo se i na posljednja događanja u Siriji i ponovio kako Turska podržava teritorijalni integritet te zemlje, a nikako njenu podjelu.

On je kazao kako je potrebno postići rješenje za Manbij. Pojasnio je i kako se oko 300.000 Sirijaca iz Turske vratilo u domovinu.

Govoreći o povlačenju američkih snaga iz Sirije, Erdogan je kazao kako će Turska uvijek biti uz sirijski narod.

“Trump je obećao povlačenje s istoka Eufrata. Nadam se da će to biti riješeno u što skorije vrijeme, jer mi ne želimo živjeti pod prijetnjom. Mi imamo svaku vrstu pripreme, kada vidimo znak prijetnje, uradit ćemo potrebno”, rekao je Erdogan.

Smatra i kako kontrola nad tampon zonom na sjeveru Sirije treba biti predata Turskoj.

“Onda ćemo moći omogućiti sigurnost i sve drugo”, rekao je Erdogan.

Osvrnuvši se na borbu protiv terorističke organizacije Fetullah čiji su pripadnici 15. srpnja 2016. pokušali izvesti državni udar u Turskoj, Erdogan je kazao kako još ima mnogo operacija koje treba poduzeti protiv ove organizacije.

Za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija Erdogan je kazao kako se moraju pružiti odgovori u ovom slučaju.

“Može se desiti da se među ove 22 osobe nalaze i oni koji nisu živi, i to da kažem”, rekao je Erdogan koji je podsjetio na špekulacije da su pojedine osobe stradale u prometnoj nesreći.

Odgovori