IstaknutoSvijet

Putin uveo kaznu doživotnog zatvora za izdaju

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u petak uredbu kojom se formalno povećava maksimalna kazna za izdaju na doživotni zatvor.

Uredba je objavljena na web stranici Kremlja. Parlamentarci su već izglasali povećanje najdužih kazni za izdaju na doživotnu s ranijih 20 godina.

Parlament je također odobrio podizanje maksimalne kazne za izvođenje “terorističkog čina” – definiranog kao djelo koje ugrožava živote i usmjereno je na destabilizaciju Rusije – na 20 godina, sa sadašnjih 15 godina.

Oni koji budu proglašeni krivima za sabotažu također bi mogli otići u zatvor na 20 godina, u odnosu na sadašnjih 15, dok bi ljudi osuđeni za “međunarodni terorizam” mogli dobiti doživotnu kaznu, koja trenutno iznosi maksimalnih 12 godina.

U dekretu nije objašnjeno što je to “međunarodni terorizam”.

Putin je potpisao novu uredbu u trenutku kada skupine za ljudska prava kažu da vlasti pojačavaju napore da utišaju ono malo preostalih glasova protivljenja ratu u Ukrajini.

Rusija kaže da su takvi zakoni potrebni kako bi se zemlja zaštitila od infiltracije Ukrajine i zapadnih obavještajnih agencija.

Odgovori