UskopljeZanimljivo i poučno

Rajčice su gladne biljke, ovako ih treba gnojiti

Kao i sve biljke koje proizvode veliku biomasu, rajčice su poprilično gladne pa velikim dijelom režim gnojidbe utječe na kvalitetu i obilatost uroda. Srećom, na tržištu postoje brojne formule gotovih hranjiva koje biljka može lako i brzo apsorbirati.

Pri odabiru je najvažnije znati NPK omjer koji pokazuje postotke dušika, fosfora i kalija – temeljnih biljnih hranjiva. Mnoge tvrtke nude gnojiva posebno namijenjena rajčicama, s oznakama koje također navode makroelemente poput magnezija i kalcija. Čak i prilikom kupnje tih proizvoda važno je pročitati i razumjeti oznake.

Primjerice, uravnoteženi NPK, poput 20-10-10, sastoji se od 20 posto dušika, 10 posto fosfora i 10 posto kalija. Ostatak je punilo koje može sadržavati male količine drugih minerala i vitamina. Proizvodi s većim brojem P (većim udjelom fosfora) mogu biti označeni kao pojačivači cvatnje, dok će veći N broj (udio dušika) potpomagati razvoj lisne mase nauštrb cvjetova. Zato je važno gnojidbu prilagoditi fazi rasta rajčice kako bi se u svakom trenutku optimalno zadovoljile potrebe biljke.

Pri tome treba znati da biljka, zbog lake dostupnosti i apsorpcije, vrlo brzo troši komercijalna gnojiva, ali i da njihova pretjerana uporaba može izazvati nakupljanje štetnih soli u tlu. Osim toga, pretjerana upotreba mineralnih gnojiva potiče ubrzanu razgradnju humusa i organskih komponenti tla čime se narušavaju njegova struktura i vodno-zračni režim.

U računicu valja uzeti i padaline koje u suvišku (baš kao i pretjerano navodnjavanje) mogu isprati hranjiva u dublje slojeve pa bi biljka mogla postati izgladnjela i prije nego što smo na to računali. Ipak, uz sve prednosti i nedostatke, pravilno primijenjeno komercijalno gnojivo u pravim trenucima može unaprijediti zdravlje biljke i poboljšati prinos.

Kada prihranjivati rajčice?

Za svaku fazu valja odabrati pravo gnojivo. Osnovno pravilo kaže da tlo treba gnojiti neposredno prije presađivanja, prilikom sadnje, prije cvjetanja i kada su plodovi mali.

Tjedan ili desetak dana prije presađivanja dobro je vrijeme za dodavanje stajskog gnoja ili komposta u tlo gredice na koju namjeravate posaditi rajčice. Veća količina dušika u stajnjaku pruža biljkama dobar početak za razvoj zdrave zelene mase. Treba paziti da biljka izravno korijenom ne dotiče stajski gnoj, pogotovo ako se radi o nedovoljno zrelom stajnjaku. Dodavanjem komposta (ukapanjem u površinski sloj tla) usred sezone može pomoći održavanju razina dušika.

Prilikom sadnje, gnojiva s većim postotkom dušika (20-10-10) mogu se primijeniti kako bi se podržalo zdravo lišće i rast. Neki vrtlari rajčice gnoje ovim tipom gnojiva sve dok biljka ne dođe u fazu kad se očekuje cvat, jednom u dva tjedna ili prema uputama na pakiranju gotove formule.

Otprilike dva tjedna prije cvjetanja je dobro vrijeme za upotrebu gnojiva s većim udjelom fosfora (P), poput 5-15-5. Ovisno o sorti, rajčice počinju cvjetati između 30 i 45 dana nakon presađivanja. Rajčice s duljim vremenom do sazrijevanja često cvjetaju kasnije. Alternativno, možete koristiti uravnoteženo gnojivo s manje dušika, poput 10-10-10. Koštano brašno, koje neki vrtlari ukopavaju u površinski sloj tla oko same biljke, organska je alternativa koja osigurava fosfor tijekom četiri tjedna.

Iduću primjenu gnojiva (uravnotežene formule s podjednakim NPK omjerom) valja planirati kad su plodovi veličine ping-pong loptice. To će im omogućiti pravilan rast i dobro dozrijevanje.

Odgovori