Rekord: 434 pozitivna slučaja koronavirusa u BiH, 11 umrlih

U posljednja 24 sata ukupno je 434 pozitivna slučaja koronavirusa na području Bosne i Hercegovine, podaci su u petak entitetskih zavoda i Distrikta.

U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 1.207 uzoraka, od kojih je 309 pozitivno na SARS-CoV-2.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 87.108 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 6.851 osobe.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 3.511 pacijenata (238 više u odnosu na jučer), dok je trenutno aktivan 3.181 slučaj pozitivan na SARS-CoV-2.

Od 159 (šest više u odnosu na jučer) potvrđenih smrtnih ishoda u Federaciji BiH, 103 osobe su muškog i 56 ženskog spola.

Pet osoba je preminulo, a nakon testiranih 549 uzoraka potvrđene su 123 novozaražene osobe od koronavirusa u posljednja 24 sata u Republici Srpskoj – potvrdili su predstavnici entitetskog Institita za javno zdravstvo.

Od posljedica koronavirusa preminula je jedna starija žena iz Banje Luke, te četvorica starijih muškaraca, po jedan iz Banje Luke i Trebinja i dvojica iz Pala.

  • Nastavljena je nepovoljna epidemiološka situacija – rekao je v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković na konferenciji za novinare i ponovo pozvao građane da se prodržavaju propisanih mjera zaštite od infekcije Covid-19.

Najavio je i da će od naredne sedmice Institut raditi komercijalno testiranje vezano za turističke odlaske građana RS u druge zemlje, a cijena će biti 200 KM.

Zeljković kaže da će, u skladu s novim smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, osobe kod kojih se nakon prvog testiranja potvrdi virus korona provesti u izolaciji 14 dana, a nakon toga neće biti vršeno retestiranje i osoba će se smatrati izliječenom od virusa korona.

Međutim, sve će, kaže, zavisiti od kliničke slike svake osobe.

Do sada je u tom bh.entitetu virus korona potvrđen kod ukupno 4.842 osobe.

Epidemiologinja u Institutu Јеlа Аćimоvić je upozorila da je trenutno u UKC-u Banja Luka hospitalizirano 70 oboljelih, a 13 je životno ugroženo i priključeni su na respirator.

Na području Distrikta, registrirana su dva nova slučaja zaraze virusom korona u Brčkom i to jedno muška osoba 1974. godište i jedno žensko lice 1957. godište.

Odgovori