IstaknutoSport

Revolucija u nogometu: 7 novih pravila

FIFA čvrsto nastavlja s uvođenjem novih pravila koja bi nogomet trebala učiniti još atraktivnijim, ali i poštenijim.
Uglavnom, FIFA je na subotnjem kongresu u Aberdeenu iznijela brojne novitete u pravilima nogometne igre. Potpisnici su svih tih promjena, kao i dosad, Zvonimir Boban i nekadašnji legendarni sudac Pierluigi Collina. Njih su dvojica sjajno surađivala još kao komentatori na Sky televiziji, a sada rade velik posao za nogomet u cjelini.

Sedam novih pravila predstavljena su u Aberdeenu i malotko ih neće odmah potpisati, prenose Sportske novosti.

  1. Kod formiranja živog zida suparnički igrači više neće imati pravo biti dio njega. Morat će stajati najmanje metar od “zida”, bilo ispred njega, iza njega ili sa strane. Procjena je da su dosad igrači “petljanjem” u živi zid samo provocirali suparničke igrače ne bi li im omeli koncentraciju, a često smo zbog njihovih međusobnih koškanja imali stanke od minute ili dvije. S mogućnošću da stoje metar ispred zida igrači će i dalje biti u prilici tako omesti suparničkog vratara, odnosno pokriti mu vidokrug prema lopti.
  2. Kad golman izvodi loptu iz peterca, suparnički igrač više neće morati čekati da ona napusti linije kaznenog prostora, nego je može probati dohvatiti čim je golman ispuca.
  3. Svako igranje rukom koja se nalazi iznad visine ramena, ako se dogodilo u kaznenom prostoru, po novom će se označavati kao 11-erac neovisno o tome je li pritom bilo igračeve namjere ili nije. Očito je procjena da ruka nema što tražiti iznad visine ramena.
  4. Dosad je teoretski bilo moguće zabiti gol rukom – ako te netko u nju napuca pa se lopta odbije u gol – ali po novom je i to ukinuto. Također, ako je gol postigao igrač koji se prilikom “štopanja” lopte na bilo koji način poslužio rukom, gol neće biti priznat.
  5. Treneri i igrači s klupe odsad će glede sankcija biti ravnopravni igračima na terenu pa će i oni moći dobivati žute i crvene kartone. Dakle, ako je trener malo “zabrazdio”, sudac će mu najprije pokazati žuti karton, a ako se ne smiri, dobit će i isključujući. Testiranja su pokazala da žuti karton ima sjajno djelovanje na ponašanje trenera… Također je preporuka FIFA-e da disciplinska tijela na isti način tretiraju igrače i trenere nakon utakmica.
  6. Igrač koji treba biti zamijenjen po novome može izaći iz igre na bilo kojem dijelu terena, odnosno sudac će ga uputiti prema najbližoj liniji igrališta. Tako više nećemo svjedočiti izlascima igrača koji znaju trajati cijelu vječnost, posebno ako je na drugoj strani terena.
  7. Suci po novome više neće biti samo “zrak” kada je dodir s loptom u pitanju. Dakle, ako lopta pogodi suca u situaciji opasnoj za gol, akcija se prekida i lopta se vraća momčadi koja ju je imala u posjedu. Dosad je teoretski bilo moguće da lopta napuca suca i završi u golu, ili nekoga izbaci u gol-šansu. Toga više nema.

Odgovori