IstaknutoSvijet

Rijedak potez Austrije: Protjeruju četiri ruska diplomata

Četiri ruska diplomata, od kojih su dvojica akreditirana pri UN-u u Beču, bit će protjerana iz Austrije, objavilo je danas ministarstvo vanjskih poslova. Oni su djelovali “na način koji nije usklađen s njihovim diplomatskim statusom”, kaže se u priopćenju.

“Navedene osobe pozvane su da napuste austrijski teritorij najkasnije do 8. veljače”, dodaje vlada, bez navođenja što im se konkretno stavlja na teret. Protjerivanje diplomata vrlo je rijetko u Austriji, neutralnoj zemlji koja je prije ruske invazije na Ukrajinu bila bliska Moskvi.

Austrija u slučaju Skripalja jedna od rijetkih zemalja koja nije protjerala ruske diplomate

Rusija ima veći broj diplomata u Austriji na bilateralnoj razini, ali i onih koji ju predstavljaju pri UN-u, kao i pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS). Stručnjaci smatraju da je od kraja Hladnog rata Austrija mjesto česte međunarodne špijunaže.

Austrija se nije pridružila Velikoj Britaniji i većem broju europskih zemalja u protjerivanju ruskih diplomata nakon trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja 2018. za koje se smatra da je odgovoran Kremlj.

Beč je protjerao ruskog diplomata optuženog za špijunažu u kolovozu 2020., prvi put u povijesti te zemlje. Još četvero ih je protjerano u travnju 2022., u okviru koordinirane reakcije europskih zemalja nakon otkrivanja masakra nad civilima u Buči kod Kijeva.

Odgovori