IstaknutoSvijet

Rusija ima više krstarećih raketa nego što se znalo

Rusija ima više krstarećih raketa SSC-8 srednjeg domata nego što se znalo, objavio je u nedjelju njemački list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAZ) pozivajući se na neimenovane zapadne obavještajne izvore, piše Hina.

NATO smatra da ti sustavi krše odredbe sporazuma o uništavanju raketa srednjeg dometa postignutog 1987. između SAD-a i Rusije iz kojeg su dvije zemlje najavile povlačenje prošlog tjedna.

SAD već dugo optužuje Rusiju da krši odredbe toga sporazuma.

Prema FAZ-u, u dodatku na snage i rakete na testnom poligonu u Kapustin Jaru na jugu Rusije i drugom u Kamjšlovu istočno od Ekaterinburga, postoje još dvije lokacije sa snagama i raketama – jedna u Mozdoku u Sjevernoj Osetiji i jedna u Šuji u blizini Moskve.

Svaki od četiri bataljuna ima četiri pokretna lansirna poligona, od kojih svaki ima četiri rakete, navodi list. To znači da Rusija ima najmanje 64 rakete SSC-8 koje mogu biti opremljene konvencionalnim ili nuklearnim bojnim glavama.

Rakete imaju domet do 2350 kilometara. Opremljene konvencionalnim glavama težine od 500 kilograma imaju doseg oko 2000 kilometara.

Sporazum iz 1987. brani razvoj i posjedovanje nuklearnih i krstarećih raketa dosega od 500 do 5500 kilometara.

Rusija tvrdi da njezini sustavi imaju doseg od samo 480 kilometara.

Uz trenutni raspored ruskih raketa istočna i sjeverna Europa u njihovu su dometu, piše FAZ a njihovim bi premještanjem čitava Europa osim Portugala bila u dosegu ruskih raketa.

Odgovori