IstaknutoSvijet

SAD i Kina će sljedećeg tjedna pregovarati o završetku trgovinskog rata

Kina i SAD održat će 7. i 8. siječnja u Pekingu pregovore u nastojanju da završe trgovinski rat koji izaziva sve veće probleme dvama ekonomijama i svjetskim financijskim tržištima.

Dvije države provele su u trgovinskom ratu većinu protekle godine, ometajući protok robe vrijedne stotine milijardi dolara i potičući strahove od globalnog gospodarskog usporavanja.

Potvrđen datum pregovora

Radna skupina pod vodstvom zamjenika američkog trgovinskog predstavnika Jeffreya Gerrisha doći će u Kinu kako bi vodila “pozitivne i konstruktivne razgovore” s kineskim kolegama, navodi se u priopćenju kineskog Ministarstva trgovine na njegovoj internetskoj stranici.

Ministarstvo je priopćilo kako su dvije strane potvrdile datume u telefonskom razgovoru, ali nije navelo druge pojedinosti.

Na summitu u Argentini krajem prošle godine američki predsjednik Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping složili su se o “prekidu vatre”, odlučivši odustati od uvođenja dodatnih carina na 90 dana počevši od 1. prosinca, kako bi u tom razdoblju pokušali postići dogovor.

Sada se Kina i SAD suočavaju s ožujskim rokom za dovršetak pregovora o završetku štetnog trgovinskog rata, inače bi Washington mogao nastaviti s povećanjem američkih carina na kinesku robu, a Peking s mjerama odmazde.

Trump kaže da pregovori dobro napreduju

Trump je izjavio da razgovori o sporazumu dobro napreduju, ali nije jasno hoće li Peking popustiti ključnim zahtjevima SAD-a u vezi trgovinskih neravnoteža, pristupa tržištu i navodnih kineskih zlouporaba intelektualnog vlasništva.

Zadnji ekonomski pokazatelji sugeriraju značajno usporavanje rasta u dvjema najvećim svjetskim gospodarstvima krajem prošle godine.

Proizvodna aktivnost u SAD-u u prosincu je usporila najviše u proteklom desetljeću, dok su kineski podaci u ponedjeljak pokazali da se njihova proizvodnja smanjila prvi put u zadnje dvije godine.

Odgovori