IstaknutoSvijet

SAD: Očekujemo da će Iran napasti Izrael

Sjedinjene Države očekuju napad Irana na Izrael, ali takav koji neće biti dovoljno velik da uvuče Washington u rat, rekao je jučer kasno navečer američki dužnosnik. Bijela kuća je ranije priopćila da Washington ne želi širenje sukoba na Bliskom istoku i da su Sjedinjene Države rekle Iranu da nisu uključene u zračni napad na vrhovnog iranskog vojnog zapovjednika u Damasku.

Bijela kuća je rekla da je upozorila Iran da ne koristi taj napad kao izgovor za daljnju eskalaciju u regiji. Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je jučer kako će Izrael izravno odgovoriti na svaki iranski napad. “Izravni iranski napad zahtijevat će odgovarajući izraelski odgovor”, rekao je Gallant američkom ministru obrane Lloydu Austinu, prema primjedbama koje je objavio njegov ured.

“Izrael može računati na punu američku potporu u obrani od iranskih napada”

Pentagon je rekao da su njih dvojica razgovarala o “čvrstoj” predanosti Sjedinjenih Država sigurnosti Izraela protiv prijetnji iz Irana i njegovih opunomoćenika.

“Ponavljajući nedvosmislenu poruku predsjednika Bidena izraelskom premijeru Netanyahuu, tajnik Austin je uvjerio ministra Gallanta da Izrael može računati na punu američku potporu u obrani Izraela od iranskih napada, kojima je Teheran javno prijetio”, priopćio je Pentagon.

Dodano je da je posjet vrhovnoga američkog generala za Bliski istok, generala vojske Michaela “Erika” Kurille, Izraelu pomaknut kako bi se mogao sastati s izraelskim vojnim vodstvom i razgovarati o “trenutačnim sigurnosnim prijetnjama”. Kurilla posljednjih mjeseci redovito putuje u Izrael.

Odgovori